Väderstad Tempo – Filozofia lucrului bine făcut – Partea a II –a


09.03.2018

     Cum a ajuns Tempo în topul celor mai apreciate semănători din lume? Răspunsul poate fi dat de cele 3 cuvinte care caracterizează anevoiosul proces prin care a trecut dezvoltarea ei și anume, răbdare, rigurozitate și randament. Majoritatea eforturilor au fost direcționate către determinarea preciziei necesare, observându-se soluțiile existente prin care se pot obține cele mai bune rezultate. Unul dintre motto-urile producătorului din Väderstad, a fost rostit prima dată de către însuși fondatorul acestuia, Rune Stark și a fost fost abordat de către toți inginerii companiei mai degrabă ca un îndemn și anume „Faceți lucrurile să dureze”. Astăzi această sintagmă este adânc înrădăcinată în filozofia constructorului suedez.

Utilajele, componentele acestora, dar și proprietățile cum ar fi susceptibilitatea la coroziune a materialelor, reacțiile la contactul cu fertilizatorii și umezeala sunt testate îndelung. Se testează toate legăturile forjate în standurile vibratoare, în timp ce în laboratoarele de semănat se măsoară uzura discurilor și patinelor. Utilajele asamblate final sunt conduse tură după tură într-o carieră de granit, unde li se testează durabilitatea. În aceste condiţii maşinile suferă mult mai mult decât vor suferi vreodată în viaţa reală în ferme, pentru a releva rapid slăbiciunile ce sunt apoi remediate. Aceasta rezultă în viaţa mai îndelungată, ceea ce înseamnă o bună economie pentru clienţi în final. Încrederea foarte mare în calitatea acestor semănători a fost reflectată și în anii de garanţie acordați încă de la început de producător. Aceasta înseamnă că fermierii s-au putut simţi în siguranţă în ceea ce priveşte investiţia lor.

Precizie înaltă la viteză mare

Väderstad Tempo a fost proiectată să aibă o acuratețe înaltă la semănat la o viteză de nouă generație, oferind o precizie bună cu o rapiditate dublă față de semănătorile de precizie tradiționale. Tempo funcționează excepțional în toate condițiile, indiferent că vorbim de no-till sau lucrări convenționale de prelucrare a pajiștilor. Culturile primesc cel mai bun început posibil, ceea ce are drept rezultat o apariție uniformă. Inima lui Tempo este un sistem de dozare ce funcţionează perfect în aproape orice condiţii. Dozatorul este capabil de o precizie înaltă la o trecere rapidă, combinată cu sensibilitate scăzută la vibraţii şi pante. Secretul din spatele acestor capabilităţi constă în faptul că seminţele sunt controlate din momentul în care părăsesc dozatorul până la sol.

Tempo foloseşte suprapresiunea din dozator pentru a deplasa seminţele pe o distanţă scurtă pană la sol, cu viteză mare. Această funcţie se numește PowerShoot. Transportul rapid descreşte efectul vibraţiilor şi al pantelor, menţinand astfel precizia. La majoritatea semănătorilor de precizie existente, seminţele cad prin propria greutate prin tubul de semănat pană la sol. Această tehnică este denumită „prin cădere”. La viteze mari şi atunci când apar vibraţiile, seminţele sar în tub, astfel majoritatea preciziei se pierde. Acesta este motivul principal pentru care majoritatea semănătorilor de precizie sunt operate la viteze mici.

Antrenarea electrică face munca mai ușoară

Dozatorul cu antrenarea sa electrică poate fi calibrat cu diferite tipuri de seminţe înaintea sezonului. Aceasta poate fi făcută pentru întregul utilaj sau individual pe fiecare rând. Fiecare dozator are un motor electric cu sistem planetar încorporat. Motorul are 50W, ceea ce este mai mult decât suficient pentru a antrena dozatorul. După motor este transmisia planetară. Motorul şi transmisia sunt livrate cu extra protecţie pentru a evita problemele legate de pătrunderea prafului la rulmenţi. Comparativ cu semănătorile de precizie cu transmisie mecanică, antrenarea electrică evită problemele legate de patinare sau lanţuri, ce pot afecta dozarea corectă.

Antrenarea electrică a dozatoarelor permite închiderea rândurilor unul câte unul,  economisind astfel seminţe şi fertilizatori pe terenurile neregulate. Atunci când este închisă distribuţia de seminţe, fertilizatorul şi microgranulatorul (în cazul în care utilajul este prevăzut cu aceste opţiuni) sunt şi ele închise. În câmpurile unde variază procentul de humus sau textura sa, este uşor să se ajusteze doza de fertilizator şi seminţe din cabină, din mers. Un alt mare avantaj este faptul că utilajul are inerţie redusă datorită roților tractate. Suplimentar, roţile sunt montate în sistem boghiu, ceea ce menţine mult mai uniformă adâncimea de semănat pe terenurile neuniforme.

Un concept cu 3 șasiuri

Tempo F este este disponibilă cu 6 sau 8 rânduri. Există 4 distanţe între rânduri. Versiunea cu 8 rânduri este echipată cu roţi suport suplimentare care au rol de boghiu hidraulic pentru a scădea vibraţiile din teren. Lăţimea de transport este de 3 m pentru toate versiunile de Tempo, cu excepţia modelelor cu 80 cm între rânduri, pentru care este de 3.3 m. Tempo F este disponibilă în versiunea combi cu brăzdare de fertilizare tip disc în standard.

Tempo T este o semănătoare cu aripi retractabile telescopic, purtată în tiranţi. Maşina este disponibilă în configuraţie de 6 şi 7 rânduri cu diferite distanţe între 50 si 80 cm. Depinzând de configuraţie maşina are o lăţime de transport între 3.4 şi 3.5 m. Tempo T poate fi comandat în versiune combi fie cu două buncăre de 300 litri fiecare sau cu un buncăr central de 1200 litri. Brăzdarul tip cuţit este standard pentru fertilizare, însă este posibilă alegerea în opţiune a unuia tip disc pentru anumite distanţe între rânduri.

Tempo R este un utilaj rigid cu 4 până la 12 rânduri şi este purtat în tiranţii tractorului. Cea mai mică distanţă între rânduri este de 45 cm. Cea mai mare lăţime de lucru posibilă este de 9.6 m. Tempo R cu şasiurile de 3.36 şi 4.5 pot fi echipate cu două buncăre pentru fertilizator de 300 litri fiecare. Tempo R poate fi echipat cu fertilizator cu ajutorul unui buncăr frontal. Brăzdarele de fertilizare pot fi atât cele cu discuri cât şi cele tip cuţit, în opţiune.

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist