CX750D - cel mai mare și mai puternic excavator produs de CASE Construction


21.03.2018

Noul excavator pe șenile CASE CX750D, cel mai mare și mai robust utilaj din gama CASE, este acum și mai mare, dar și mai puternic decât modelele precedente lansate înaintea sa, CX700B și CX800B. Echipamentul a fost proiectat și construit cu scopul de a furniza timpi de lucru mai rapizi și o productivitate maximizată în aplicațiile cele mai solicitante precum mineritul, construcțiile grele și cele terasiere.

Deși a fost lansat la începutul lunii septembrie, doi clienți CASE, cu sediul în regiunea Eifel din zona de vest a Germaniei au fost primii care au experimentat performanța colosală și fiabilitatea noului CX750D, în cadrul operațiunilor de lucru desfășurate în interiorul unor cariere de bazalt.

Putere suficientă pentru cel mai dur bazalt

Primul dintre aceștia, respectiv compania Backes Bau- und Transporte GmbH, a ales excavatorul pe șenile CX750D în versiunea Mass Excavation, pentru a fi folosit în cariera sa de bazalt Dockweiler. Proprietarul acesteia, Thomas Backes, a explicat: “Materialul în sine este unul extrem de dur și este nevoie de o putere considerabilă pentru a-l străpunge și a-l concasa. Tocmai din acest motiv, atunci când am ales un excavator, puterea hidraulică și forța de spargere au constituit factori de o importanță decisivă. Cunoscând acest lucru, reprezentanța CASE a recomandat noul excavator pe șenile CX750D ME dotat cu un braț mai scurt și care este capabil de forțe de săpare extraordinare”.

Până în prezent, CX750D ME a acumulat peste 300 de ore de lucru la cariera de bazalt, dând dovadă de o performanță ieșită din comun. Proprietarul este extrem de mulțumit de modelul său CX700B, care a livrat o productivitate anuală de 250.000 de tone, fără nici o singură defecțiune, de la momentul achiziției, în anul 2011. Pe baza acestei experiențe pozitive și a performanței de care modelul CX750D ME a dat dovadă până în acest moment, acesta are așteptări foarte mari de la noul echipament: “Ne așteptăm ca pe termen lung CX750D ME să fie la fel de performant precum a fost modelul nostru CX700B. De asemenea, la fel ca predecesorul său, ne așteptăm ca acest excavator de 75 de tone să atingă un nivel similar de productivitate precum un utilaj de 100 de tone”.

Puternic, dar și versatil

Firma Bierbrauer und Sohn GmbH in Kretz a luat în considerare achiziționarea noului model de excavator pe șenile CX750D, produs de CASE, cu anumite cerințe specifice. Deși inițial urma să fie folosit în cadrul unei cariere, utilajul va urma să lucreze și în cadrul proiectelor de lucrări terasiere, manipulare de materiale și lucrări de demolare. Totodată, pentru că mașinile marca CASE sunt foarte intuitive și ușor de manevrat, compania germană a luat în calcul să ofere acest echipament spre închiriere. Astfel, posibilitatea de a fi folosit pentru un  număr cât mai mare de activități a reprezentat o cerință primordială.

Directorul companie a explicat motivele care l-au făcut să aleagă acest model: “Voiam să utilizăm excavatorul pentru cât mai multe tipuri de lucrări posibile, așa că am ales brațul mono standard cu cuplaj rapid, pentru a putea fi folosit și cu foarfece de tăiere, dar și ciocan hidraulic, și o cupă HD Rock de 2,9 mc pentru carieră”.

Firma din Germania este un client CASE loial, care a avut parte doar de experiențe bune cu seriile de excavatoare C și D. De altfel, flota impresionantă a companiei numără nu mai puțin de 10 excavatoare CASE cu greutăți operaționale care variază între 28-37 de tone, 7 modele cu greutăți de până la 15 tone, precum și încărcătoare pe roți și echipamente compacte. Din acest motiv, atunci când a venit momentul achiziționării unui nou excavator pe șenile, CASE a fost, în mod firesc, prima opțiune.

Karl-Werner Bierbrauer a fost impresionat în mod deosebit de seria de utilaje D: “Conceptul care stă la baza seriei D este unul absolut convingător. Pentru business-ul nostru este foarte important ca atunci când cumpărăm un utilaj, să obținem o valoare bună a investiției. Utilajele CASE din seria D sunt fiabile, robuste și puternice, iar motoarele cu care sunt echipate nu pun absolut nici o problemă, ba din contră, livrează o performanță mare și sunt și foarte economice. În plus, certificarea Tier 4 devine tot mai importantă aici, în regiunea Eifel, întrucât avem rezervații naturale și orașe istorice ce trebuiesc protejate de poluare”.

Despre CASE CX750D

La fel ca toate excavatoarele din seria D, modelul CX750D a fost construit special pentru a oferi firmelor de construcții ceea ce doresc cel mai mult de la un astfel de utilaj:  cicluri de lucru mai scurte și o productivitate mare.

Circuitul hidraulic este mai puternic dar și economic, datorită pompei controlată electronic și supapelor de comandă mai mari, care au rolul de a crește presiunea de lucru, deci și forța la nivelul cupei. Cele patru sisteme de control inteligente sunt special create pentru a oferi întotdeauna operatorului cea mai bună variantă de lucru, adică suficientă forță de săpare și un consum redus de combustibil.

Puterea motorului de 512 CP oferă modelului CASE CX750D în configurație standard o forță de excavare de 335 kN (cu sistemul Power Boost). Trebuie adăugat că brațul este mai scurt, deci rezistă la forțe mai mari, ceea ce și explică utilizarea unei cupe de mare capacitate chiar și în configurație standard.

Brațul și contrabrațul, precum și șasiul, sunt mai robuste ca înainte, oferind o putere de lucru și o productivitate mai mare, iar cilindrii de acționare a brațelor și cupelor sunt și ei mai puternici. Utilajul poate lucra în unul din cele trei moduri de funcționare: Automatic, Heavy and Speed Priority, astfel fiind gestionată mai bine puterea motorului cu efecte pozitive asupra reducerii consumului.

Motorul este, de asemenea, construit pe baza celor mai noi tehnologii, reprezentând o combinație între sistemul de reducere catalitică selectivă (SCR) a gazelor arse și un catalizator de oxidare (DOC). Astfel, nu mai este necesar nici filtru de particule diesel DPF la ieșirea gazelor arse din motor  și nici sistem de regenerare.

Cabina a fost și ea reproiectată, scaunul operatorului fiind reglabil și izolat împotriva vibrațiilor. În dotarea standard CASE CX750D oferă un sistem de camere de supraveghere în spate și laterale, imaginile oferite de acestea asupra câmpului de lucru putând fi vizualizate pe un ecran LCD lat de 7 inchi.