Väderstad Rapid – conceptul cu cel mai mare suces la semănat din Europa


14.06.2018

„Semănătoarea Rapid de la Väderstad este probabil utilajul cel mai important dintre toate utilajele folosite în agricultură, care a dat naștere la cea mai mare raționalizare a costurilor în ultimii 30 de ani. Probabil că niciun alt utilaj nu a redus mai mult costurile fermierilor.” spunea Bo Stark, managerul departamentului de marketing al Väderstad pentru piața Scandinava în 2007. „Rapid este cel mai bun produs al nostru. Acesta a trecut de la a fi o semănătoare combi pentru specialiști pentru a deveni o semănătoare pentru toată lumea. Rapid se găsește acum în una din multele sale versiuni în fermele mici la fel ca și în fermele mari.” susținea Bo.

„Rapid ne permite sa rezistam la prețuri mai mici pe piața mondială. Nu am fi fost capabili să gestionăm 2000 de hectare cu vreo altă semănătoare, dar cu Rapid este posibil să fii eficient” spune David Baker care conduce Fermele David Baker la aproximativ 150 km nord de Londra. Datorită gamei variate de echipamente şi sisteme de semănat, Rapid este întotdeauna alegerea potrivită pentru diferiți fermieri, independent de structura de culturi. Funcţia de control al adâncimii şi presiunea mare pe brăzdare duc la plasarea optimă a seminţelor la viteze mari de deplasare. Durabilitatea și rezistența crescute ale semănătorii sunt datorate puţinelor piese aflate în mişcare, dar şi amortizării şocurilor pe toate piesele active.

Flexibilitate

Väderstad Rapid este o semănătoare puternică ce cultivă solul, semănând în toate condiţiile pe care acesta i le oferă. Poate fi folosită la semănat direct în mirişte, după arat sau în sistem redus de lucrări. Mulţumită semănătorii Rapid şi a echipamentului frontal de prelucrare a solului, poate face faţă oricăror condiţii. Presiunea mare pe fiecare brăzdar asigură o penetrare bună în sol, oferind astfel posibilitatea de a semăna direct. Aceasta seamănă orice, de la seminţe mici cum ar fi iarbă, până la seminţe mari cum ar fi fasole. Setările sunt extrem de simplu de efectuat pentru a schimba cultura.

Seamănă până la 8 ha/oră

Rapid poate semăna la viteze foarte mari fără a afecta calitatea semănatului; 13-14 km/h este o viteză uzuală pentru acest utilaj. Împreună cu buncărul de mare capacitate, aceasta poate semăna mai multe hectare într-o oră. Temporizarea perfectă şi economia de timp fac posibil semănatul la un moment optim. Controlul unic al adâncimii de semănat are ca rezultat plasarea optimă a seminţelor.

Unul din avantajele majore ale semănătorilor Rapid este sistemul ingenios de control al adâncimii de semănat. Fiecare roată din packer-ul posterior ghidează două rânduri de semănat la o adâncime pre-setată, în acelaşi timp efectuând şi reconsolidarea. Acestea sunt efectuate în mod continuu, fără întârzieri şi cu răspuns rapid. Rapid are posibilitatea de a plasa seminţele în sol umed și de a le semăna la o distanță de 12.5 cm între rânduri pentru o înfiinţare optimă a culturii. Discurile de semănat taie un şanţ îngust în sol, mai adânc decât solul cultivat şi plasează seminţele în sol umed. Acesta este unul din motivele din spatele emergenţei uniforme. Control interactiv al adâncimii de semănat pe Rapid, asigură operatorului posibilităţi unice de a regla din mers, imediat, adâncimea de semănat.

Cu ajutorul Väderstad E-Services, Rapid este pregătit pentru viitor

Odată cu introducerea sistemelor fără fir Wi-Fi şi iPad în programele Väderstad s-au adus o serie de avantaje. De acum înainte, utilajele şi echipamentele pot fi controlate cu ajutorul comunicării fără fir. Uşurinţa în exploatare, eficienţa, dar şi facilităţile de aducere la zi a programelor sunt numai câteva din avantajele aduse de soluţiile iPad. Soluţiile electronice Väderstad au fost grupate împreună sub denumirea generică de E-Services. Noul sistem de control Gateway este centrul de control al întregului sistem. Stochează informaţiile utilajului şi comunică cu terminalul virtual sau iPad Air din cabina tractorului. Pentru a memora statisticile dar şi poziţia actuală, Gateway este echipat cu un sistem de recepţie GPS.

Dozare Hidraulică

începând cu 2015 pe toate modelele Rapid există dozare hidraulică. Aceasta permite operatorului să utilizeze serviciile E-Services, să se conecteze la un sistem GPS şi să utilizeze tehnologia existentă la maximum. Cu ajutorul E-Services, închiderea automată la capetele de rânduri poate fi activată, iar rata de semănat poate fi variată automat.

Rata de semănat controlată prin radar

Rata de semănat este controlată prin radar, astfel încât poate fi menţinută constantă indiferent de viteza de deplasare. În timpul lucrului unitatea radar măsoară viteza şi trimite informaţia către E-Control, care controlează rotaţia unităţilor de dozare. Aceasta permite un flux constant şi precis de seminţe corelat cu viteza de deplasare.

Calibrare simplă

Umpleţi sacul de calibrare folosind telecomanda poziţionată convenabil în spatele unităţii de dozare. Cântăriţi mostra şi introduceţi valoarea în terminal. Terminalul va calcula relaţia între cantitatea de seminţe şi numărul de rotaţii necesar al dozatorului. Rata de semănat dorită poate fi introdusă în kg/ha direct în terminal.

Închiderea a jumătate de maşină

Pe terenurile neregulate se doreşte să se obțină o economie bună. Fermierii care folosesc în mod curent închiderea a jumătate de maşină apreciază faptul că pot economisi până la 5% din seminţe şi fertilizatori. Pe Rapid A 600-800, închiderea a jumătate de maşină poate fi activată din cabină din terminal. Pe Rapid 300-400 C/S, închiderea a jumătate de maşină este acum mai uşoară din ambele părţi laterale ale utilajului.

Noi rulmenţi cu întreţinere redusă

Rapid 300-400 C/S au acum rulmenţi fără întreţinere. Acest fapt reduce drastic numărul de puncte de gresaj. Suplimentar rulmenţii au etanşări multiple mărind astfel durata lor de viaţă. Rezultatul este un cost de operare mai redus cu mai mult timp petrecut în câmp.

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist