Concluziile din câmp în urma cultivării cu Väderstad Carrier


16.08.2018

              Atunci când este vorba de cultivare, nu există o soluție simplă și rapidă. Dacă ar fi existat o astfel de soluție, acele perioade intense din toamnă/primăvară ar fi fost o joacă de copii. Și nu ar fi fost nici o distracție. Brăzdat, arat, afânat - cu siguranță că există o multitudine de opțiuni. Dar, conform Väderstad, avem încă una: Cultivare la mică adâncime. O variație a afânării pământului, cultivarea la mică adâncime implică deplasarea doar a stratului superior de 25-50 mm de pământ, prin aceasta păstrând amestecul de paie și pământ la suprafață, creând astfel un mediu aerisit, în locul afânării cu ajutorul discurilor până la o adâncime de 100 mm, de exemplu, încercând să îngropați o cantitate mai mare de paie. Cel puțin așa sună teoria.

Dar noi nu suntem aici să dezbatem teme de agronomie. Pentru noi, în acest material, este mult mai interesant echipamentul utilizat de Väderstad pentru a reuși această afânare la mică adâncime: Carrier, un cultivator disc/presă, vândut de firma scandinavă drept echipamentul de pregătire ideal de mare viteză care să fie utilizat în fața semănătorii Rapid produsă de aceeași companie. Pentru a putea analiza performanțele Carrier, inginerii de la revista germană Profi au utilizat cultivatorul direct peste o miriște lăsată peste iarnă și apoi peste un câmp arat în toamnă; se spune că echipamentul are un rol dublu, așadar s-a decis să îl utilizeze în ambele situații.

Mai întâi, însă, puțină istorie. Lansat în cadrul Agritechnica în 1999, Carrier este cel mai nou produs „de rulare” Väderstad dintr-o familie care își are originile în 1970 în echipamentul Rollex Rolls al acestei companii. Deoarece tot mai mulți fermieri doreau să cultive pământul cu aceste role, Rollex a lansat la începutul anilor 1990 echipamentul Rexius Rolls, complet cu sistemul caracteristic Rexius de rabatare și cu o construcție mai robustă pentru a putea fi prevăzut și cu plăci frontale de nivelare. Astfel, a luat naștere presa dublă de mari dimensiuni Rexius Twin (profi international 12/98) iar apoi echipamentul de mare viteză Rexius Carrier în 1999. Întâmplător, deși Carrier în continuare utilizează sistemul de rabatare al echipamentelor Rexius Twin și Rolls, ultima versiune a renunțat la denumirea Rexius. Prea mulți „Rexiae” strică... și așa mai departe.

Așadar, să trecem la Carrier - și să ne concentrăm asupra versiunii de 5 m testate de revista Profi. Carrier este un utilaj de prelucrare a solului cu utilizare multiplă pentru fermele agricole. Cu ajutorul lui Carrier sunt posibile mai multe lucrări, de la creșterea patului germinativ fals, până la incorporarea eficientă a resturilor vegetale în cantități mari sau a gunoiului de grajd. Tăvălugul cultivă și recompactează solul asigurând contactul necesar pentru toate resturile vegetale încorporate în sol. Construcția acestuia beneficiază de un design robust ce poate fi împărțit în 4 zone, din față de la bara de tracțiune, până în spate la tăvălug.

Zona 1: Modelele tractate au o gamă variată de ochiuri de remorcare posibile.
Zona 2: În majoritatea cazurilor, Carrier poate fi echipat cu echipamente frontale variate:

  • Grapa de paie pentru distribuirea paielor de la recoltare;
  • CrossCutter Knife taie miriștea și resturile vegetale;
  • Unealta frontală CrossBoard zdrobește brazdele și nivelează solul.

Zona 3: Discurile conice (de 450, 470, 510 sau 610 mm diametru) taie agresiv în sol şi mirişte de la superficial până la maximum 15 cm adâncime în cazul discurilor mari. Discurile de 450 mm creează o structură mai fin distribuită, în timp ce discurile mai mari încorporează şi amestecă mai bine cantităţile mai mari de resturi vegetale cu solul. Carrier L şi XL au discuri cu decupări prelucrate, TrueCut, ceea ce asigură acelaşi efect de prelucrare pe întreaga durată de viaţă a acestora. Unghiul ajustabil, MultiSet, asigură felierea perfectă pe întreaga lăţime de lucru, indiferent de adâncimea de lucru.

Zona 4: În funcţie de model, Carrier poate fi echipat cu o gamă variată de tăvălugi. SteelRunner (tăvălug de oţel), RubberRunner (tăvălug de cauciuc), CageRunner (tăvălug din bare) şi modelul din profil U SoilRunner. SteelRunner şi RubberRunner sunt echipate cu răzuitori pendulari ce ii menţin curaţi în timpul lucrului.

Carrier este echipat cu discuri fabricate din oțelul suedez V-55 pentru durabilitate maximă și durată mare de viață. Forţa de apăsare de pană la 177 kg pe fiecare disc le menţine la adâncimea pre-setată şi asigură efectul de feliere în gama de cultivare de 3-15 cm, depinzând de tipul de disc. Această greutate poate fi folosită pentru a forţa penetrarea discului în solurile dure, în condiţii de uscăciune sau pentru a felia eficient straturile groase de resturi vegetale.

Unghiul discurilor este fix însă fiecare disc este montat independent pe un braț propriu, în loc să fie montat pe un arbore, iar acest braț este articulat astfel încât oferă protecție împotriva șocurilor/ a pietrelor.

Totuși, poate cel mai important aspect în acest caz îl reprezintă numărul de discuri, care, din nou, face apel la principiul Väderstad pentru cultivare la mică adâncime. Pe utilajul nostru de 5 m, sunt montate la mică distanță în total 40 de discuri care, conform Väderstad, permit acestuia să obțină o deplasare completă a solului (discurile nu sunt canelate) la o adâncime de lucru de doar 50 mm - discul deplasează o cantitate mai mică de pământ și se obține un pat mai uniform pentru semințe, din punctul de vedere al gradului de nivelare a suprafeței și al amestecului de pământ/resturi. Așa sună teoria. Iar acum, testul.

Un lucru de care trebuie ținut cont este echiparea tractorul trăgător cu anvelope late. Tractorul cu care s-a făcut testul, anume CASE IH Magnum a fost echipat cu anvelope spate relativ înguste 620/70R42, astfel că în pământ arat a trebuit să reglăm adâncimea de pătrundere a discurilor la un nivel mai coborât decât era necesar, pentru a înlătura urmele de roți lăsate de tractor. Ceea ce face ca obiectivul de cultivare la mică adâncime să nu fie îndeplinit. Cel mai bun sfat: Echipați tractorul cu anvelope late sau roți duble.

În ceea ce privește miriștea, factorul anvelope nu a avut o importanță atât de mare și s-a putut afâna pământul la adâncimea dorită de 25-50 mm, la o viteză de 17-18 km/h la o turație de 1.800 rpm în treapta 14. Două treceri au oferit condițiile ideale pentru eliminarea buruienilor și însămânțare ulterioară cu o semănătoare. Deși nu s-a lucrat întreaga zi în miriște, conform calculelor revistei Profi, utilajul Carrier de 5 m ar trebui să atingă o productivitate de 40-60 de hectare pe zi.

Pe teren arat, viteza de înaintare a scăzut la 12 km/h, iar acest lucru, așa cum am menționat anterior, s-a datorat în mare măsură anvelopelor. Utilajul Carrier a avut rezultate acceptabile în ceea ce privește nivelarea, iar aceste rezultate cu siguranță că ar fi fost mai bune în cazul în care discurile față ar fi fost înlocuite cu un modul cu gheare/plăci. În continuare, ne vom îndrepta atenția asupra costurilor de operare: Pe utilajul de 5 m sunt montate 40 de discuri, iar înlocuirea rulmenților pe care sunt montate aceste discuri, în cazul în care sunt suprasolicitați, poate duce la costuri ridicate. Însă acestea sunt singurele lucruri care ar trebui să îngrijoreze.

Rezumat: Conform Revistei germane Profi, utilajul Carrier se simte cel mai bine, în miriște, în principal, la viteze mari.

Pe terenurile pe care s-au efectuat testările, două treceri au avut drept rezultat o suprafață fermă, pregătită pentru însămânțare cu ajutorul unei semănători. Lucrând la viteze de până la 18 km/h, această activitate de transformare a miriștii în teren pentru însămânțare este puțin costisitoare. Specialiștii de la revista Profi susțin că în cazul lucrărilor pe terenuri arate cu pământ greu sau cu pământ afânat, cumpărătorul Väderstad ar fi mai avantajat dacă s-ar îndrepta către utilajul Rexius Twin, semnificativ mai greu. O consolidare și o nivelare mai bună.

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist