Noua daltă Väderstad de spargere-amestecare este disponibilă de acum la Titan Machinery România


27.08.2018

      Inaugurată anul trecut de către producătorul suedez Väderstad, dalta BreakMix (spargere-amestecare) a reușit să revoluționeze într-un timp relativ scurt tehnologia de cultivare. De ce? Pentru că face două lucruri în același timp. Dalta rupe compactarea solului și reușește în același timp să-l fărâmițeze, într-o combinație la care se adaugă avantaje precum versatilitatea sa, reducerea costurilor de întreținere și cel mai important - îmbunătățirea rezultatelor agronomice. Dalta BreakMix este destinată cultivării primare sau secundare, în fermele cu soluri mai grele, cu un grad ridicat de compactare.

Până acum, cu toții am avut o problemă atunci când lucrăm adânc în soluri mai grele, datorită faptului că se crează adesea fâșii longitudinale, fără o spargere completă a solului. Și, la momentul înființării patului germinativ, această problemă devine evidentă, datorită lipsei de fărâmițare adecvată a solului. Acest lucru i-a determinat pe inginerii suedezi să reinventeze practic ceea ce înseamnă unealta de cultivare în materia lui BreakMix, cu scopul de a fărâmița solurile dificile, chiar și în cazurile când s-a dorit o lucrare mai adâncă, pentru slăbirea solului, cum i-ar fi necesar, de exemplu, solului pentru înființarea patului germinativ de rapiță.

Deoarece bacteriile și ciupercile sunt cele mai active în solul vegetal, s-a urmărit amestecarea resturilor la o adâncime de 10 centimetri în sol, pentru o descompunere mai rapidă. Cultivarea până la adâncimea de 30 de centrimetri sparge bulgării, permițând transportul apei în două sensuri – atât în sus, cât și în jos, rădăcinile putând să coboare foarte bine la adâncime. Prin faptul că amestecarea nu se face la adâncime, dalta BreakMix evită să tragă bulgării de pamânt la suprafață.

Dălțile BreakMix sunt fabricate din oțelul suedez de înaltă calitate V-55, tratat apoi cu carbură de tungsten, împiedicând astfel orice modificare a lungimii dălții, facând-o de asemenea rezistentă la pietre. Producția reflectă aceeași filozofie de vârf la toate produsele Väderstad, care garantează în totalitate cea mai bună valoare disponibilă pe piață. Această daltă funcționează foarte bine pe cultivatoarele Väderstad din gama Opus, TopDown și Cultus. În videoclipul de prezentare de mai jos se poate observa mecanismul de funcționare al acestei piese.

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist