Combinele Case IH Axial-Flow ofera performante superioare de lucru la recoltarea culturilor de soia


15.05.2015

Soia este recunoscuta ca fiind regina culturilor de plante leguminoase pentru boabe, fiind in prezent la mare cerere in numeroase regiuni ale Europei, in special datorita faptului ca omul se afla in cautarea unor noi surse de proteine. Interesul sporit pentru culturile de soia a fost accentuat si de noile posibilitati de cultivare ale acestei plante in contextul „ecologizarii” agriculturii (culturile de soia trebuie sa fie nemodificate genetic).

In Austria, renumita companie Saatbau Linz inregistreaza cele mai ridicate si mai calitative productii de boabe de soia. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca procesul de recoltare al culturilor de soia prezinta numeroase dificultati pentru agricultori. Daca se depoziteaza la un loc cantitati prea mari de boabe de soia timp indelungat sau daca pastaile cu boabe se afla prea jos pe tulpina plantelor, poate exista riscul inregistrarii unor pierderi semnificative. In consecinta, este extrem de important ca procesul de recoltare sa se desfasoare in conditii optime si ca agricultorii sa tina seama in special de momentul potrivit pentru recoltare si de nivelul de umiditate al culturii.

Sunt potrivite combinele Case IH Axial-Flow pentru a recolta boabele de soia care vor fi utilizate chiar si pentru insamantarile viitoare?
Combinele Axial-Flow produse de Case IH si-au dovedit in timp de multi ani calitatile tehnice incontestabile atunci cand vine vorba de sporirea randamentului productiv al diferitor tipuri de culturi de boabe, fapt datorat in special operatiunilor de batere usoara, care determina nivele scazute de boabe sparte. Pe fondul acestor realizari remarcabile, eficienta combinelor Case IH Axial-Flow  a fost demonstrata clientilor nostri si printr-un test practic organizat intr-o zi de la sfarsitul lunii Septembrie 2014, la care au participat si reprezentantii companiei Saatbau Linz, furnizorul semintelor din care s-au dezvoltat culturile de soia recoltate. In cadrul acestei demonstratii, a fost utilizata noua combina Case IH Axial-Flow 7240, echipata cu cel mai recent aparat de taiere al brand-ului nostru, Flex cutter 3020.

Testul a costat in obtinerea unei productivitati medii de boabe de soia de 3.5 tone la hectar - umiditatea culturii fiind de 16%.

Conditii in care s-a desfasurat testul i-au permis combinei Axial-Flow sa-si arate punctele forte (ca de exemplu performanta superioara de lucru a rotorului Axial-Flow). Rotorul optimizat de tip ST montat pe noile combine din Seria 240 garanteaza obtinerea celei mai ridicate productivitati de boabe la recoltarea culturilor de soia, chiar si in cele mai dificile conditii de lucru.

Datorita procesului de batere usoara si indepartarii eficiente a semintelor provenite de la alte plante, rotorul Axial-Flow ajuta la prevenirea pierderilor de boabe pe camp si la reducerea substantiala a cantitatii de pleava din buncarul de colectare, fapt sustinut si de numeroase teste practice derulate de-a lungul anilor.

Chiar si la turatii scazute ale rotorului (400 rpm), au putut fi atinse viteze ridicate de recoltare in zona sa frontala, determinand aparitia unui fenomen eficient si protector de separare centrifugala a boabelor de paie. Drept urmare, combinele noastre nu au nevoie de componente suplimentare, ca de exemplu de tobe externe de accelerare.

Noul heder Flex Cutter 3020, care diversifica din acest an gama de hedere Case IH, a contribuit la succesul deplin al combinelor noastre. El a fost special proiectat pentru a maximiza productivitatea de lucru a combinei si pentru a preveni pierderile de boabe provenite de la plantele care trebuie taiate cat mai aproape de sol (inclusiv soia).

Acest nou aparat de taiere se distinge de alte modele similare in special prin bara flexibila de lame ale cutitelor. In componenta acestei bare, intra si un sistem de fixare complet reglabil, care corecteaza pozitia lamelor in functie de denivelarile solului – chiar si atunci cand acestea trebuie sa taie plantele cat mai aproape de sol – prevenind patrunderea acestora in pamant. Grada la sol a aparatului de taiere poate fi reglata in mod manual, prin intermediul unui dispozitiv montat la exteriorul combinei. Optional, clientii pot alege ca grada la sol a aparatului de taiere sa poata fi reglata si din cabina utilajului. Acest sistem de reglare a distantei fata de sol a aparatului de taiere s-a dovedit a fi extrem de eficient in timpul lucrarilor de recoltare a culturilor de soia derulate in anul 2014, chiar si in cele mai dificile conditii de lucru (culturi extrem de productive sau cu umiditate ridicata).

Pentru a se demonstra faptul ca boabele de soia raman intacte in urma recoltarii, s-a facut comparatia intre un esantion de boabe recoltat manual, prin frecarea intre palme a pastailor de soia, si un esantion de boabe recoltat cu ajutorul combinei Case IH Axial-Flow 7240. In urma analizarii esantionului recoltat manual de pe camp, s-a observat ca 98% dintre boabe erau normale, 2% erau sparte si ca nu existau boabe „seci”. Atunci cand intregea cantitate de boabe recoltate cu ajutorul combinei Case IH Axial-Flow a fost predata la depozitul apartinand companiei Saatbau Linz si s-a prelevat un esantion de boabe similar celui recoltat manual, s-a constatat ca 96% dintre boabe erau normale, 4% erau sparte si ca nu existau boabe „seci” – asadar, nu exista diferente notabile cu privire la gradul de dezintegrare al boabelor si la proprietatile germinative ale acestora. „Valori care, indeosebi in contextul nivelelor deosebit de variate de germinatie si conditiilor meteo nefavorabile inregistrate anul trecut in perioada coacerii in Austria, sunt chiar printre cele mai bune”, a fost verdictul exprimat de Domnul Georg Landerl, unul dintre expertii austrieci Case IH in tehnologia recoltarii.