Revista Profi a testat Sulky X50 Econov cu GPS


10.04.2015

Revista Profi, cea mai titrata publicatie europeana din domeniul utilajelor agricole au efectuat recent un test practic cu Sulky X50 Econov echipat cu GPS.

„Notiunea de control a sectiunii de lucru a unui distribuitor de ingrasaminte nu este usor de inteles pentru oricine. Beneficiile utilizarii mai eficiente a implementului din perspectiva materialelor economisite si a cresterii plantelor sunt evidente, dar fara atomizoare care sa se schimbe secvential la capetele de rand, cum se face controlul sectiunii de lucru in cazul unui distribuitor de ingrasaminte cu disc?”

[...]

„Pentru a afla cum variaza distributia materialului in timpul imprastieri sale cu ajutorul sistemului de control Smart Boom, s-a abordat problema dupa cum se arata in „Testarea sablonului de imprastiere al distribuitorului Econov”. Inainte de a explora rezultate obtinute, iata cateva detalii avand legatura cu modul de functionare al sistemului de control proiectat de compania Sulky. Cele doua discuri ale distribuitorului de ingrasaminte X50 se rotesc in directii diferite si arunca materialul in fata sub forma semicerc. Sistemul de control al sectiunii de lucru poate dezactiva functia de imprastiere in trei pasi pentru fiecare parte a utilajului, fie dinspre exterior spre interior, fie din mijloc spre exterior. De indata ce distribuitorul de ingrasaminte X50 atinge la un capat de rand succesiv, servomotoarele electrice modifica ambele puncte de cadere ale materialului pe disc (discuri) si inchid progresiv vanele de dozaj.”

„Pentru ca acest proces sa se produca in mod eficient, este nevoie de doua computere – monitorul Vision si interfata CAN BUS, fabricat de compania RDS, care are la baza celula de cantarire si sistemul TeeJet Matrix Pro 840.”

Distribuitorul X50 produs de Sulky imprastie ingrasamintele sub forma de semicerc in spatele sau, cu suprapuneri generoase, atingand coeficientul necesar de imprastiere intre mai multe treceri succesive. Versiunea Econov aduce ca noutate sistemul de control al inchiderii care utilizeaza tehnologia GPS.

Beneficiind de numeroase butoane si ecrane de meniu, monitorul Vision si interfata CAN BUS fabricat de compania RDS controleaza dispozitivele mecanice care pun in functiune distribuitorul de ingrasaminte, in functie de informatiilor pozitionale primite la satelitii GPS prin intermediul sistemului TeeJet Matrix Pro 840. Unitatea de mici dimensiuni din partea dreapta activeaza functia de imprastiere automata sau ii permite utilizatorului sa prea controlul manual asupra utilajului.

Primul pas este acela de a imprastia / inregistra capetele de rand. Cele sase sectiuni virtuale sunt afisate sub forma de casete aflate in spatele utilajului; atunci cand o caseta devine alba, acest lucru inseamna ca ea este activa.

O mica antena GPS este prinsa cu magnet de partea centrala a acoperisului cabinei tractorului.

Servomotoarele lineare modifica punctul de cadere al ingrasamintelor pe discuri ca parte a sistemului de imprastiere marginala Tri-Bord concept de compania Sulky.

Aceasta cutie de mici dimensiuni ii permite monitorului cu ecran sensibil la atingere TeeJet sa comunice cu monitorul cu ecran sensibil la atingere Vision si interfata CAN BUS fabricat de compania RDS.

„Un al treilea dispozitiv de comanda este amplasat intre aceste doua computere, interpretand informatiile GPS primite de la monitorul cu ecran sensibil la atingere TeeJet si transmitandu-le unitatii RDS.”

„Ulterior, acest computer se va ocupa si de controlul servomotoarelor electrice. In testele noastre, semnalul de corectie diferential liber EGNOS s-a dovedit a fi adecvat pentru controlarea sectiunii de lucru deoarece sablonul de suprapunere al distribuitorului de ingrasaminte mascheaza micile erori inevitabile de ghidare.”

[...]

„Testarea sablonului de imprastiere al distribuitorului s-a facut intr-o zi uscata, fara variatii mari de temperatura, astfel incat conditiile meteo nu au jucat un rol activ in influentarea coeficientului de distributie al ingrasamantului.”

Testarea sablonului de imprastiere al distribuitorului Econov

„Nu sunt multi cei care verifica sablonul de imprastiere al distribuitoarelor pe care le utilizeaza. In mod ideal, acest lucru ar trebui facut de fiecare data cand tipul de material utilizat este inlocuit, de vreme ce loturile utilizate – si in special loturile de ingrasaminte ieftine – pot fi deosebite unele de altele in functie de caracteristicile fizice ale materialelor care intra in componenta lor, putand afecta procesul de distributie.”

„Chiar daca nu se fac verificari frecvente ale sablonului de imprastiere, trebuie efectuat macar un control anual, de vreme ce eficienta de lucru a distribuitorului poate fi reglata astfel incat ea sa nu depinda de efectele uzarii componentelor sale. Compania Sulky pune la dispozitie odata cu distribuitorul de ingrasaminte X50 Econov si un kit de testare impreuna cu instructiunile sale de folosire (compus din patru cuve confectionate din material plastic, fiecare avand dimensiunile de 474 mm x 355 m, reglete si eprubete de prelevare probe). Acest kit de testare poate fi pastrat fara probleme in cabina tractorului si se dovedeste util in cazul verificarilor rapide.”

[...]