MARSAT SA ROMAN – UN ETALON AL MATURITĂȚII ANTREPRENORIALE


11.10.2023

     Ambiția susținută cu care pornești în carieră, munca și pasiunea cu care i te dedici agriculturii, te pot ajuta să devii tot mai puternic și mai mare. Dacă din primul moment parcurgi în acest fel, neîncetat, o viață întreagă, ajungi să deprinzi cea mai nobilă formă a înțelepciunii antreprenoriale, având posibilitatea de a depășii, chiar și prin profit, perioadele dificile ale pieței industriei agricole.

MARSAT SA Roman este unul liderii pieței agricole din Moldova, cu unele dintre cele mai mari și mai performante silozuri din această zonă și are că obiect principal de activitate Depozitarea și Producția Agricolă în sectorul vegetal.

Administratorul acestei ferme este inginerul Vasile Balcan, un agronom veritabil, ajuns astăzi la onorabila vârstă de 67 de ani. Domnia sa conduce astăzi, cu mână de fier și cu blândețea firii deopotrivă, această întreprindere agricolă. Societatea a avut încă din anul 2015 o cifră de afaceri de peste 21 milioane euro. În prezent, MARSAT are în derulare contracte și colaborări, în domeniul agricol, cu peste 100 de mici agricultori și cu peste 50 de societăți comerciale de profil.

Vasile Balcan face agricultură din 1981, începând această carieră profesională imediat după absolvirea Facultății de Agronomie. În prima parte a îndelungatei sale profesii s-a ocupat numai de mecanizare, dar din 1995 a trecut la lucrarea terenurilor și înființarea culturilor vegetale mari. De atunci face numai acest lucru, iar în toată această perioadă de aproape jumătate de secol a activat numai în domeniul agricol.

Domnia sa ne-a spus că: „Agricultura, așa cum am susținut dintotdeauna, reprezintă motorul care pune în funcțiune întreaga economie a regiunii și a țării. Faptul că societatea MARSAT e cotată ca fiind una din firmele de prim rang din agricultura județului Neamț, este benefic pentru atât pentru producători, cât și pentru comercianți.”

De exemplu, pentru activitatea desfășurată pe parcursul anilor trecuți în domeniul agricol, societatea a ocupat locul I în județul Neamț la categoria întreprinderi mijlocii și locul II  pe țară la categoria Agricultură, Silvicultură și Pescuit, întreprinderi mijlocii, activitate auxiliară agriculturii și activități post-recoltare. De asemenea, societatea a primit și o diplomă de excelență în afaceri pentru ocuparea locului I timp de 7 ani consecutiv la aceeași categorie.

Societatea AGROMEC Roman SA se ocupă numai cu lucrări și producție vegetală, iar societatea MARSAT numai cu comercializare, fiindcă la raportul comerț-producție depășeam 30% și nu mai eram eligibil pentru subvenția APIA și a trebuit să mutăm toate contractele...” ne-a spus Vasile Balcan.

Reporter: Sunteți un fermier cu foarte mare experiență în această zonă. Practic ați tranzitat toate sistemele politice și agricole timp de 5 decenii. Cum a evoluat agricultura aici în zonă și în special cum a evoluat pentru dumneavoastră?

Vasile Balcan: Ca profesie sunt la bază inginer mecanic agricol, practic lucrez în domeniu din 1981 și am trecut de la lucrări de mentenanță și exploatare de utilaje la exploatare agricolă, respectiv la lucrări în câmp efectiv și la producții vegetale.

E clar că în decursul acestor ani am parcurs cam tot ceea ce a însemnat evoluția mecanizării în agricultură. Începând de la combinele tractate și până la combinele de ultimă generație de la această dată, așa că progresul în domeniu l-am simțit pe toată această perioadă.

...Pe timpuri aveam 270 de tractoare și 67 de combine. Acum avem 10 tractoare și 4 combine...

Reporter: Ce suprafață lucrați și cât de mare este flota cu care exploatați această suprafață?

Vasile Balcan: La această dată lucrăm cca. 2600 de hectare pe raza a 2 județe. Avem 4 ferme dispuse în așa fel încât condițiile climaterice să nu ne fie total nefavorabile în anumite perioade. Avem suprafețe și în zona colineară și de munte, în zona localităților Roman și Bucecea din județul Neamț.

Reporter: Care au fost utilajele cu care ați început să faceți agricultură la un nivel ridicat și cum a evoluat această flotă până în prezent?

Vasile Balcan: Dacă ar fi să fac o comparație la nivelul anului 1990, la acel moment aveam un parc enorm de tractoare, fiind și Directorul fostului SMA Bâra(n.r. Stațiunea pentru Mecanizarea Agriculturii Bâra), pe care l-am privatizat ulterior și a devenind societatea MARSAT SA de astăzi.

Pe timpuri aveam vreo 270 de tractoare în parc cu puteri cuprinse între  45 și 110 CP. Totodată, aveam 67 de combine Gloria. Practic, în decursul anilor a mai scăzut și suprafața lucrată, față de momentul anului 1990, dar și randamentele mașinilor și utilajelor au crescut foarte mult. Astăzi, de exemplu, lucrăm 2600 de hectare cu 4 combine, din care 2 de ultimă generație: Case IH Axial-Flow 7250 și 9250(n.r. AFS Harvest Command).

În ce privește tractoarele, avem un parc de 12 unități, dar nu lucrăm cu toate la capacitate maximă. Dacă în urmă cu nu mai târziu de 10 ani lucram cu o gamă de putere medie de 200 CP, acum creșterea puterii medii a ajuns la 400 CP. Bineînțeles că gama de cultivatoare, semănători și alte utilaje am adaptat-o la puterea tractoarelor.

Reporter: De ce ați ales Case IH si nu altă marcă?

Vasile Balcan: În decursul anilor am avut cam toate mărcile de utilaje. Am trecut la Case IH datorită performanței oferite de aceste utilaje, în special datorită raportului bun între calitate și consum. Consumul de carburant este foarte important în relația economică de la această dată.

...la cheltuielile pe care le-am avut, trebuia să am producții de cel puțin 7500 kg/ha. Am făcut 5700 kg/ha...

Reporter: Cum ne puteți descrie relația cu Titan Machinery, cu reprezentanții zonali și cu cei de service?

Vasile Balcan: În general relația este bună și foarte bună. Au fost și momente puțin mai grele pe care le-am depășit cu bine împreună. Solicitări au fost dar s-au rezolvat. Relația cu Cristi (n.r Cristian Dabija, Manager Regional de Vânzări Titan Machinery) este foarte bună, bazată pe încredere, comunicare și suport reciproc.

Reporter: Cum a fost acest an pentru dumneavoastră în raport cu condițiile meteorologice și cu situația geopolitică?

Vasile Balcan: 2023 este un an total atipic. Nu am avut un an ca acesta în niciunul dintre cei pe care i-am parcurs. Și asta din mai multe puncte de vedere. Din punct de vedere climateric, este clar că am avut secetă aproape în fiecare an. În schimb, anul acesta au venit mari poveri pe spatele producătorilor agricoli, în sensul în care s-au produs cereale oleaginoase cu cheltuieli foarte mari la hectar. Asta din cauza prețurilor foarte mari care au fost pe piață la tot ceea ce a însemnat inputuri, carburant, energie electrică, gaz, toate au contribuit la coșul de cheltuieli.

Practic, când e să tragi acum linie, chiar dacă ne dă 1-1,1 lei/kg de grâu, noi îl vindem cu 0,85 lei/kg. Și bineînțeles că nici producțiile nu ne-au ajutat prea mult anul acesta. Am avut în primăvară două luni de secetă, dar exact când trebuia apă. De exemplu, la cereale nu am avut apă și ne-a diminuat foarte mult producția.

Normal că la cheltuielile pe care le-am avut, eu trebuia să am producții de cel puțin 7500 kg/ha. Am făcut 5700 kg/ha. Ca atare, deja e diferență din producție nerealizată. Dacă înmulțesc cu 850 este pierdere. Ori acest lucru se întâmplă în condițiile în care noi avem niște facilități în aprovizionare și alte avantaje. Adică nu-s aceleași cheltuieli ca la orice producător, care mai are și creditare și alte greutăți.

...vrem să trecem cât mai mult pe digitizare, pe utilaje care sa fie echipate cu GPS și dacă se poate chiar și autonome...

Reporter: În ce fel aveți repartizate culturile pe întreaga suprafață?

Vasile Balcan: Pentru a realiza asolamentele, avem o gamă completa de culturi, respectiv cele de toamnă: rapiță, grâu, orz și de primăvară: floarea-soarelui, porumb, sfeclă (pe care nu știu dacă o mai continuăm). Sunt culturi care ne ajută cu siguranță, în primul rând la realizarea asolamentelor și a tehnologiilor pentru fiecare cultură în parte.

Reporter: Produceți și sâmânță?

Vasile Balcan: Pentru cereale facem propria producție de sămânță, achiziționând bază și cultivând C1 și cultură permanentă. Probabil în perioada următoare vom trece la o renunțare totală la arătură. Deocamdată, pentru culturile de primăvară efectuăm arătură cu întoarcerea brazdei, pentru culturile de toamnă pregătim din cultivator.

Reporter: Ce obiective de dezvoltare aveți pentru aceasta afacere?

Vasile Balcan: Suprafața sigur nu va mai fi mărită. Noi avem 700 de hectare în proprietate și restul suprafeței este în arendă. Am lucrat la un moment dat cca. 3500 de hectare. A mai fost și zona localității Sascut(n.r. la sud de Bacău) la care am renunțat fiind mai îndepărtată în executarea lucrărilor. Ca și tendință este clar că în perioada următoare, având în vedere și lipsa de personal calificat, vrem să trecem cât mai mult pe digitizare, pe utilaje care sa fie echipate cu GPS și dacă se poate chiar și autonome, în vederea executării lucrărilor.

Reporter: În acest sens urmăriți și efectuarea lucrărilor prin aplicarea ratei variabile și la semințe și fertilizant?

Vasile Balcan: Bineînțeles. În primul rând să rezolvăm problema fertilizării și a erbicidării care sunt foarte importante, apoi trebuie să urmărim cât mai repede să ne echipăm cu utilaje de ultimă generație.

...Vom face irigare la primele 150 de hectare mai mult ca sigur...

Reporter: Sunteți o persoană deschisă inovațiilor și tehnologiei avansate din agricultură. Urmăriți să vă dezvoltați și pe segmentul de irigații?

Vasile Balcan: Noi am demarat deja un proiect, irigare cu alimentare din Siret - stație proprie. Au fost demarate două proiecte și ne-am oprit cu cel din stânga, de lângă râul Moldova și bine am făcut. Acolo am pierdut 50 de hectare din cauza construcției noii autostrăzi (n.r Autostrada Moldovei A7). Practic, ne-a anulat în diagonală toate terenurile. Acum o să ne fie foarte greu la lucrări, să vedem pe unde o să ne ducă drumurile. Am vrut autostrăzi dar uite că de data asta o să fim cei mai afectați.

Reporter: Cât de dificil este să definitivați proiectele de irigare?

Vasile Balcan: Scriptologia este foarte foarte-foarte grea. Noi încă din februarie anul trecut am demarat proiectul, am căutat obținerea aprobărilor și a tuturor avizelor și nici la această dată nu sunt în totalitate obținute. Chiar azi dimineață am semnat ultima adresă la Consiliul Județean Neamț. Vom face primele 150 de hectare mai mult ca sigur, în perioada următoare.

Reporter: Cât de dificilă este piața agricolă în contextul geopolitic din prezent?

Vasile Balcan: Având în vedere situația generată de războiul din Ucraina, prevăd că o să fie tot mai greu. Foarte multe societăți agricole vor fi afectate, în special cele mai mici. S-au aventurat anul trecut, pentru că au avut cheltuieli mici și valorificare, nu și-au făcut rezerve și acum le este aproape imposibil.

Suntem de acord cu ajutorul acordat Ucrainei, dar până la un  punct. Anul trecut, firma noastră a fost printre primele care a trimis ajutoare în Ucraina, așa cum a făcut toată țara, fiecare contribuind cu ce s-a putut. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ni se respecte și nouă drepturile la nivel de Comunitate Europeană, unde nouă ni se impun reguli drastice.

Reportaj realizat de Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist