FERMĂ VEGETALĂ CONDUSĂ DE LUPTĂTORUL MMA MĂDĂLIN PÎRVULESCU


27.01.2023

              La fel ca multe alte domenii, agricultura dezvoltă pasiune, iar linia de demarcație dintre hobby și profesie se estompează aproape insesizabil. De aceea, la fel ca sportul, domeniul artelor sau cel al tehnologiilor inteligente de exemplu, agricultura are mult potențial de performanță, fiind un domeniu a cărui rutină creează plăcere, ambiție și dependență.

Unul dintre exemplele care îmbină armonios aceste izvoare de pasiune este cel al tânărului Mădălin Pîrvulescu, un sportiv de performanță în vârstă de 27 de ani, luptător profesionist de arte marțiale mixte(n. red. MMA), care administrează împreună cu tatăl său o fermă vegetală, cu o suprafață totală de cca. 1000 de hectare, din județul Constanța.

Echipa de comunicare a Titan Machinery România a avut ocazia de a merge în această fermă din satul Moșneni, comuna 23 August, care de altfel reprezintă și locul natal al lui Mădălin, acolo unde a fost întâmpinată de tânărul luptător și de tatăl său, administratorii fermei ANDRE MAD INVEST.

Reporter: Sunteți un fermier foarte tânăr care deși are o viață de sportiv de performanță, reușește să facă și agricultură la cel mai înalt nivel. Cum reușiți?

Mădălin Pîrvulescu: Fiind o afacere de familie a fost normal să preiau ceea ce au inițiat ai mei. Ferma a luat ființă pe la începutul anilor 2000. La început, noi am fost crescători de animale, apoi în 2006-2007 am schimbat planurile și am trecut la cultivarea cerealelor. În primii ani, am avut puțin teren și am prestat și servicii. Treptat, ne-am dezvoltat, iar în acest moment lucrăm aproape 1000 de hectare, dintre care aproximativ 600 de hectare sunt în arendă. Cultivăm grâu, orz, floarea soarelui, porumb, dar în cea mai mare parte domină grâul, apoi floarea-soarelui.

„Pentru mine acest sport reprezintă mai mult un hobby decât o ambiție financiară...”

Reporter: Sunteți sportiv de performanță. Cât de mult se aseamănă sportul de performanță cu agricultura de performanță?

Mădălin Pîrvulescu: Pot să spun că principala legătură între cele două o reprezintă disciplina. În ambele domenii de activitate măsura și disciplina sunt elementare. Pe de altă parte, ambele domenii implică un risc.

M-am apucat de MMA din 2014, însă, eu fac sport de la 15 ani. Tatăl meu a fost sportiv timp de mai bine de 20 de ani, el făcând lupte libere. Și eu am urmat luptele libere timp 8-9 ani. Am fost campion al României la această disciplină sportivă, apoi am făcut tranziția către MMA.

Astăzi practic numai MMA la cel mai înalt nivel. Am luptat de curând într-una dintre cele mai bune promoții din Europa și în primele 4 în plan mondial, Gala Internațională KSW.

Reporter: Ce planuri de viitor aveți, atât din punct de vedere sportiv, cât și agricol?

Mădălin Pîrvulescu: Din punct de vedere sportiv, atâta timp cât sunt sănătos îmi doresc să ajung cât mai sus, să fac cât mai multe performanțe. Pentru mine acest sport reprezintă mai mult un hobby decât o ambiție financiară. Eu provin din lupte libere și acest stil mi se potrivește cel mai bine. MMA este un stil mai complex care cuprinde mai multe categorii de lupte combinate, îmi place și aici simt că pot să performez.

Din punct de vedere al dezvoltării afacerii, noi nu dorim să ne mai extindem suprafața agricolă, ci să o facem pe aceasta pe care o exploatăm să fie și mai performantă decât este în acest moment. Suntem în total 7 oameni, unii dintre ei au și 10 ani în această fermă. Eu cred ca suntem suficienți.

Reporter: Ați început colaborarea cu Titan Machinery în 2014. De ce ați ales Case IH?

Mădălin Pîrvulescu: În principal datorită echipei Titan Machinery. Am ajuns la Titan Machinery în 2014, am colaborat foarte bine încă de la început și am continuat cel puțin la fel de bine până astăzi. În acel moment, echipa Titan Machinery ne-a ajutat foarte mult, informându-ne și implicându-se astfel încât să avem o imagine completă asupra tehnicii agricole, mai ales pentru că noi nu știam multe lucruri despre Case IH.

Am cumpărat atunci un tractor Case IH Magnum 260 și o combină Case IH Axial-Flow 6140 și până în ziua de astăzi nu am avut probleme la ele, doar câteva piese de uzură minore pe care le-am înlocuit. Pe parcurs am achiziționat încă două tractoare Case IH:  Maxxum 125 și 135, încă o combină de nouă generație, respectiv Case IH Axial-Flow 7250 AFS Harvest Command și un încărcător telescopic Case IH Farmlift 737.

„Seceta nu prea ne-a afectat până acum prea mult... am avut producții chiar bune, spre foarte bune...”

Reporter: Cum descrieți colaborarea cu reprezentanții locali ai Titan Machinery?

Mădălin Pîrvulescu: La început am vorbit doar cu Lucian (n.red. Lucian Gheba Director Vânzări utilaje agricole Titan Machinery), care atunci administra comercial zona județului Constanța, iar astăzi, în mare parte, tot cu Lucian vorbim, chiar dacă el nu mai e la punctul de lucru de la Constanța.

Vorbim și cu Florin (n.red. Florin Stroe, Manager Regional Vânzări Titan Machinery) la fel de bine, dar vă dați seama că vorbind de atâția ani cu Lucian, s-a creat între noi o relație de amiciție, bazată pe încredere și respect reciproc. Colaborarea cu băieții de la service și cu echipa comercială a fost de asemenea foarte bună.

Reporter: Ce producții ați înregistrat anul trecut? Ați avut culturi afectate de secetă?

Mădălin Pîrvulescu: Seceta nu prea ne-a afectat până acum prea mult. La grâu am obținut peste 8 tone, la orz în jur de 7,5 tone, la floarea-soarelui 3,5 tone. Au fost producții chiar bune, spre foarte bune.

În acest moment avem semănate vreo 400 de ha de grâu, 150 de orz și restul a rămas pentru culturile de primăvară, în general la fel ca până acum, astfel încât să ne permită o rotație corespunzătoare.

Am lucrat și lucrăm cu sămânță românească, în special cu soiuri de grâu românești, soiuri cât mai aclimatizate, pe care le testăm în prealabil.

„S-a întâmplat de multe ori în timpul campaniilor să am meciuri sau antrenamente... să mă trezesc dimineața să merg la treabă în fermă, apoi să merg seara la antrenament sau la meci...”

Reporter: Doriți să investiți și în irigații?

Mădălin Pîrvulescu: În principal noi suntem deschiși și orientați către dezvoltare, însă infrastructura pentru irigații este destul de deficitară în această zonă agricolă. Dacă va fi infrastructură și apă trasă, ne vom gândi să irigăm și noi, dar nu cred că se va schimba ceva în acest sens prea curând.

Reporter: Ați accesat și fonduri europene?

Mădălin Pîrvulescu: Am accesat fonduri la început, în 2007. A fost atunci un program SAPARD și așa ne-am apucat de treabă. Apoi am făcut leasing-uri și ne-am dezvoltat investind banii noștri. Noi suntem deschiși la fonduri europene, dar vom vedea cum vor evolua lucrurile și care vor fi oportunitățile de dezvoltare.

Reporter: Cum decurge o zi normală pentru dumneavoastră în timpul campaniilor?

Mădălin Pîrvulescu: S-a întâmplat de multe ori în timpul campaniilor să am meciuri sau antrenamente. De exemplu, se întâmplă să mă trezesc dimineața, să merg la treabă în fermă, apoi să merg seara la antrenament sau la meci. E riscul ambelor meserii, dar când vrei poți. Într-adevăr, pentru a lupta la un anumit nivel ai nevoie de două antrenamente pe zi, în fiecare zi. Eu am avut noroc cu tata pentru că mă înlocuiește atunci când sunt la antrenamente.

Reporter: Vă petreceți destul de mult timp muncind aici. Obișnuiți să operați și utilajele de care dispuneți?

Mădălin Pîrvulescu: Lucrez cam pe toate utilajele și pot să spun că nu sunt dificil de operat. Lucrez și de la manșa tractorului Case IH Magnum 260, un tractor bun, care satisface, un tractor de putere. Noi dorim să ne dezvoltăm și să achiziționăm tractoare cu putere și mai mare pentru a ne crește capacitatea de lucru.

Avem și utilaje Väderstad, respectiv o semănătoare Rapid 400S și o grapă cu discuri Carrier XL 525. Semănăm culturile de toamnă numai cu această semănătoare Väderstad și suntem foarte mulțumiți. Dorim de altfel să achiziționam o semănătoare Väderstad mai mare, de 6 metri.

Echipa Titan Machinery a stat de vorbă și cu tatăl lui Mădălin, Nicu Pîrvulescu, fost sportiv de lupte libere, în vârstă astăzi de 54, care se ocupă exclusiv de această afacere.

Reporter: Cum ați ajuns să faceți agricultură de performanță?

Nicu Pîrvulescu: Eu am moștenit pasiunea pentru agricultura de la familia mea, dar ferma eu am înființat-o. A plecat ca un hobby cu animale la început, apoi am dezvoltat-o cu forțele proprii. Sunt mândru de ce am realizat până acum și de traiectoria pe care ne aflăm. Fără disciplină și muncă nu se poate realiza nimic.

Reportaj realizat de Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist