Agricultura elegantă din ferma Domeniile Banat


26.04.2022

     Odată cu începerea campaniei de semănat din această primăvară, avem toată nădejdea că acest an agricol va fi unul pe măsura previziunilor, având în vedere mai ales semnele pe care situația agriculturii din România ni le oferă. Îi regăsim pe fermieri încrezători, cu capacitate mare de efort și de investiții, dar și cu calculele bine făcute. Unul dintre aceștia este Diego Prando, un fermier italian de 41 de ani, care administrează cu succes o importantă suprafață agricolă de lângă Timișoara.

Echipa de comunicare Titan Machinery România a ajuns în ferma vegetală Domeniile Banat, aflată în localitatea Bacova, județul Timiș, pentru a lua pulsul de la sursă a acestui start de campanie. Ca primă impresie, ferma este una dintre cele mai curate și mai bine organizate ferme pe care echipa noastră le-a întâlnit, iar tânărul fermier a fost încântat să ne împărtășească activitatea pe care o desfășoară în această regiune agricolă a țării.

Reporter: Când ați început să faceți agricultură aici în zonă?

Diego Prando: A venit într-o zi un domn și ne-a întrebat dacă vrem să cumpărăm un teren de 225 de hectare. Se întâmpla în 2016, iar un an mai târziu am luat încă 140 de hectare, apoi în fiecare am procedat așa, până când am ajuns la 850 de hectare în această zonă. Împreună cu ferma pe care o avem în județul Caraș-Severin exploatăm un total de 1650 de hectare.  Din familie suntem prestatori de servicii și am ales mai apoi să devenim fermieri pentru că am considerat că este foarte greu ca o firmă de prestări servicii să supraviețuiască fără pământ.

Reporter: Ce tip de culturi aveți, cum sunt proporționate acestea și cu ce utilaje lucrați?

Diego Prando: Noi cultivăm grâu dur pentru paste și soia, dar avem și rapiță și floarea-soarelui, însă într-o măsură mai mică. Din întreaga suprafață - 70% cultivăm soia, iar restul grâu dur, rapiță și floarea-soarelui. Avem trei tractoare articulate Case IH, dintre care două pe șenile: Quadtrac 540 CVX, respectiv Quadtrac 580 și un Steiger 450. Am de asemenea o combină Case IH Axial-Flow 9250 pe șenile și o autopropulsată Case IH Patriot 3330. De asemenea, mai avem și două utilaje de pregărite a solului de la Vaderstad, un cultivator NZ Aggressive 1000 și un disc Carrier 925.

Reporter: De când ați început colaborarea cu Titan Machinery și de ce ați ales Case IH și nu alte mărci?

Diego Prando: Colaborarea am început-o anul trecut și am ales Case IH pentru că, spre deosebire de alte branduri, acesta există de 180 de ani, tractoarele Quadtrac au în spate istoria tractoarelor Steiger, au început să se dezvolte acum mai bine de 50 de ani, nu au apărut peste noapte ca altele. Un alt lucru, sunt mașini pe cât de complexe, pe atât de simplu de întreținut, piesele se pot schimba foarte ușor, nu e nevoie să înlocuiești întreaga mașina ci doar piesa pe care vrei să o înlocuiești, e că o jucărie lego. Sunt mașini ușoare, simple, puternice. Iar astăzi avem nevoie de mașini simple, fără complexitate inutilă care să îți dea bătăi de cap.

Eu am și alte branduri de mașini, dar nu se compară. Am luat cea mai mare combină, dar nu am crezut că pot să fac 85 de ha de soia pe zi. Înainte nici cu două combine nu reușeam atât. Astăzi, cu un Axial-Flow 9250 cu heder de 10 metri am ajuns să fac 87 ha pe zi. De aceea am luat cea mai mare și mai puternică combina de recoltat, pentru a mă încadra în timp util cu lucrările de recoltat, fără întârzieri și costuri suplimentare. În 2020 am fost în străinătate cu două combine de putere medie, două branduri diferite și mai mult de 45 ha pe zi nu au reușit sa facă.

Reporter:  Cum descrieți contexul în care prețurile cresc, doriți să vă dezvoltați și mai mult această afacere?

Diego Prando: Ne-am dezvoltat și considerăm că sunt suficiente 1650 de hectare. Iar cu aceste utilaje și cu oamenii pe care îi avem este suficient. E adevărat că atunci când vezi că prețurile mărfurilor recoltate cresc, te gândești să faci investiții mai mari, utilaje mai bune ș.a.m.d, dar nu este chiar așa.

Trebuie să ne uităm în trecut și să vedem că prețurile au mai crescut în anumiți ani, apoi au coborât și s-au stabilizat undeva mai jos. Anul trecut am cumpărat de la Titan Machinery utilaje de peste 1 milion de euro și veneam după o producție bună din 2020. Toți fermierii și cunoștințele îmi spuneau că eu cumpăr pentru că am avut un an bun, dar nu a fost așa. Eu cumpăr conform unei strategii stabilite în funcție de istoric și de obiectivele financiare pe care le am.

Reporter: Cum descrieți colaborarea cu echipele de la Titan Machinery din această zonă?

Diego Prando: Este o colaborare foarte bună, promptă, nu pierdem timp. În Italia dacă vei să cumperi un tractor sau o combină trebuia să ne vedem săptămânal cu dealerul, timp de 3 luni ca să ajungem la un preț. Aceasta este experiența pe care am avut-o în Italia. Când a venit Cătălina(n.r. Cătălina Mitrache – Regional Sales Manager Titan Machinery), mi-a arătat combina, m-a întrebat cum o vreau, apoi am verificat, am făcut o listă cu tot ce am nevoie, a venit cu un preț, am bătut palma și a venit combina. In Italia, m-am dus cu lista de opțiuni pentru combină și înainte să ajungem la preț a fost nevoie de 3 luni. La Titan totul a fost instant și foarte bine.

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist