Pasiunea pentru lucrul bine făcut


12.03.2024

Am avut încă o dată privilegiul să vorbim cu un profesionist adevărat din domeniul construcțiilor: Dl. Ruse George, administratorul societății Vidanjconstruct SRL, care are o poveste aparte, povestea vieții sale, dar și a pasiunii de a realiza lucruri durabile. La cei 63 de ani ai săi este zi și noapte pe șantier, experiența și obișnuința spunându-și cuvântul, dat fiind că iarna sau atunci când plouă sau ninge aici, numai cei mai rezistenți oameni și cele mai bune utilaje pot face față oricăror lucrări și condiții de mediu.

Deși firma are sediul central în București și un punct de lucru în județul Prahova, utilajele sale lucrează practic oriunde în țară, acolo unde apar marile șantiere destinate construirii infrastructurii de apă, în special canalizare. Dacă vă întrebați de această specializare strictă a activității, răspunsul este simplu: dl. Ruse George este unul dintre cei mai mari specialiști din domeniu, experiența sa profesională împletindu-se practic cu povestea propriei vieți.  

Echipa de Comunicare și Relații Publice a Titan Machinery România împreună cu redactorii revistei Utilaje & Construcții vă prezintă povestea unei vieți dedicate șantierelor. Practic, este vorba despre o afacere care s-a reinventat din mers, trecând de la lucrări exclusive de subtraversări și curățare canale, cu echipamente specifice acesteia activități, la lucrări de șantier, de infrastructură. Dar pentru a putea face această trecere cât mai simplu și bineînțeles, să poată continua afacerea, dl. Ruse George a apelat la echipa Titan Machinery. Calitatea serviciilor oferite și eficiența utilajelor comercializate de Titan Machinery au susținut șantierele firmei Vidanj Construct, convingând proprietarul să achiziționeze toate mașinile terasiere de săpat și încărcat, de la un singur furnizor.

Am discutat la sediul firmei Vidanj Construct SRL cu dl. Director General Rus George despre activitatea sa din prezent, profesionalismul oamenilor cu care lucrează și calitatea serviciilor și utilajelor din propriul parc, dar și despre planurile de viitor:

"Această activitatea reprezintă o provocare permanentă, pentru că aici apar totdeauna probleme și, bineînțeles, soluții noi, te lovești de tot felul de situații la care trebuie să te adaptezi și să faci față, deci sunt multe de făcut. E o meserie frumoasă, complexă și cred că în general lucrul cu pământul e foarte greu, dar oferă și satisfacție când vezi că funcționează totul bine. Așadar, pot spune că este o meserie care aduce satisfacții" – Ruse George, director general Vidanj Construct.

Reporter: Cum ați început să lucrați în domeniul infrastructurii edilitare și cum ați reușit să creșteți și să diversificați afacerea, chiar și atunci când problemele păreau insurmontabile?

RUSE George: Inițial, societatea Vidanj Construct  a fost o firmă specializată în reabilitare rețelelor de canalizare, inclusiv lucrări complexe precum infrastructura Petrom de la Ploiești, sau canalizarea din orașul Cluj. Odată cu sosirea unor companii de mari dimensiuni din Europa de Vest concurența a făcut ca afacerea să nu mai funcționeze la fel de bine, cifra de afaceri scădea și a trebuit să ne orientăm spre un domeniu apropiat, legat de construcția și întreținerea rețelelor de canalizare și de apă.

Reporter: De fapt, de ce ați ales această profesiune, mai ales că nu se poate spune că este simplă, aici în plus responsabilitatea pentru calitatea lucrărilor fiind foarte mare?

RUSE George: Eu am terminat dreptul și apoi am urmat cursurile de la Institutul Politehnic, și uite așa m-am ales cu meseria asta. Trebuie să recunosc că îmi place ce fac. Dacă vorbești cu cei care nu sunt în domeniu și le spui că te ocupi de reabilitări rețele de canalizare, răspunsul este același: “rețele de canalizare înseamnă mizerie“. Pentru mine, această activitatea reprezintă o provocare permanentă, deoarece aici apar totdeauna probleme, și bineînțeles soluții noi, te lovești de tot felul de situații la care trebuie să te adaptezi și să faci față, deci sunt multe de făcut. De exemplu, canalizările pe ovoide, care de obicei sunt realizate acum mai bine de 50 de ani sunt foarte interesant de curățat. E o meserie frumoasă, complexă, și cred că în general lucrul cu pământul e foarte greu, dar oferă și satisfacție când vezi că funcționează totul bine. Așadar, pot spune că este o meserie care aduce satisfacții.

Reporter: Putem să vorbim acum despre compania Vidanj Construct în prezent? Despre specialiștii ei și lucrările care le desfășurați?

RUSE George: Cum să nu, sunt mândru de cei 14 angajați, operatori de utilaje și personal de la birouri. Avem sediul în București iar cele mai multe lucrări se derulează în zona Prahova. Dar această situație este relativ recentă, deoarece înainte am lucrat în toată țara: am lucrat la Ploiești patru ani la rafinăria de aici, am lucrat la Cluj, am lucrat la Craiova, la uzina Ford. Primele proiecte le-am început în anul 2006, atunci când am lucrat cu firme de prestigiu, precum Acvatot și Apa Nova, pentru canalizările din București.

Reporter: Cu ce utilaje ați început să lucrați? Este știut că startul într-o afacere este de fiecare dată cel mai complicat.

RUSE George: Am avut un aspirator special în 2006, era singurul utilaj de acest tip din România. Trăgea de la 15 m adâncime și pe lungimi de până la 50 m, cu el făceam decolmatările pe canalizare. Am avut de asemenea trei vidanje: un hidrocurățitor și două vidanje puternice la 250 atmosfere. Acesta a fost începutul, și apoi încetul cu încetul am trecut de la activitățile de decolmatare a canalelor la cele de executare a acestora.

Reporter: Când ați început colaborarea cu Titan Machinery?

RUSE George: Cred că prin decembrie 2022, am avut câteva discuții cu Daniel Vasilescu (n.r. Agent de Vânzări Utilaje Construcții Titan Machinery - foto, stânga), cu care m-am înțeles foarte bine și pot spune că este un profesionist deosebit. Am început cu primul excavator, și apoi am mai achiziționat unul, un mini-excavator pe fonduri europene.

Reporter: Care a fost motivul pentru care a-ți ales Titan Machinery, și marca de utilaje CASE, în special?

RUSE George: Am fost la expoziția de agricultură Agriplanta să cumpăr de fapt un tractor, iar de la tractor am ajuns să achiziționez un buldoexcavator. M-am întâlnit aici cu Daniel (n.r. Agent de Vânzări Utilaje Construcții Titan Machinery) un om foarte cumsecade și care s-a aplicat foarte bine pe afacerea mea, a înțeles-o  și mi-a explicat că mai bine iau un utilaj pentru șantier. Astfel, am vândut toate echipamentele vechi și am achiziționat altele noi. Așa am ajuns la marca de utilaje CASE:  m-am dus pentru un tractor și am plecat cu un buldoexcavator .

Reporter:  Ce planuri aveți de viitor? Cum aveți în vedere să dezvoltați afacerea? O să preluați și proiecte mai mari, sau mai multe ?

RUSE George: Este bine sa gândim pozitiv, să dorim să ne dezvoltăm, dar problema e cu forța de muncă. În prezent este foarte greu găsești oameni serioși care să aibă grijă și de utilaje și să facă și lucrări de calitate. Noi lucrăm acum cu trei echipe, de care sunt foarte mulțumit.

Cred că o să rămân la acest nivel, deoarece este greu să găsesc oameni noi la fel de buni. Chiar dacă mai găsești oameni calificați, este foarte dificil să fie și serioși: vin, stau o lună, două, după care dacă altă firmă îi oferă cu 100 RON mai mult pleacă, fără ca măcar să te anunțe, apoi stai să alergi după ei, să le închizi cărțile de muncă, totul devine și mai complicat. În prezent am două organizări de șantier, cea de canalizare și una pentru aprovizionare cu apă, și proiectele se derulează foarte bine. Avem un proiect pe care l-am câștigat la o licitație în zona Anghel Saligny, Prahova, care acoperă 8,3 km de canalizare și 4 km de aprovizionare cu apă.

Reporter: Ce opinie aveți despre utilajele achiziționate? Cum se comportă pe șantier?

RUSE George: Sunt foarte mulțumit de ele, chiar foarte mulțumit. Cel pe care îl am de un an de zile merge perfect, nu trebuie să fac nimic, în afară de alimentare cu motorină, gresare și schimbul de ulei. Reviziile le fac la 400- 500 ore maxim: prefer să pierd 2.000- 3.000 de lei și să câștig pe de altă parte fiabilitate.

Operatorii sunt de asemenea încântați să lucreze pe aceste utilaje: sunt fiabile, bune. Cu primul utilaj avem deja 1.500 ore de funcționare, alt buldoexcavator are deja 700 ore. Pe șantier “trag” 10 ore pe zi, 10 ore fără oprire în afara pauzei, și astfel am putut să constatăm cât de fiabile sunt.

Reporter: Ce puteți să spuneți despre echipa Titan Machinery cu care interacționați periodic, de la vânzări și sfaturi tehnice și până la activitățile de întreținere?

RUSE George: Trebuie să încep cu colegul dvs., Daniel Vasilescu cu care am o relație profesională foarte bună. Răspunde prompt la orice problemă, susține activitatea noastră din punctul de vedere al funcționalității utilajelor. Pot spune că este o relație bazată pe încredere și pe corectitudine și Daniel face cinste companiei unde este angajat. La fel și echipa de service, ori de câte ori îi sun cu o problemă oferă întreaga susținere telefonică, iar atunci când este cazul se deplasează rapid de la sediul din București.

Reporter: Cum vă descurcați în relația cu autoritățile statului? Considerați că este ușor să dezvolți sau să iei proiecte noi pe care să le implementezi, să le finalizez cu succes? Există un sprijin din partea autorităților?

RUSE George: Da, există sprijin. De exemplu, pe viitor doresc sa achiziționez de la Titan Machinery o serie de utilaje cu acționare electrică. Vom accesa fonduri europene pentru obținerea finanțării, sunt cateva programe care se lansează acum. La fel și stația de încărcat utilajele, care funcționează cu energie solară, pe care pot să o montez pe șantier, acolo unde vor lucra utilajele electrice: noi vom veni cu un aport de 25%, ceea ce e convenabil, important e să se poată realiza.

 

Reportaj realizat de Bogdan Constantin,
PR & Communication Specialist Titan Machinery,
în colaborare cu Revista UTILAJE & CONSTRUCȚII