Spirit-ul Väderstad


29.09.2017

În această perioadă fermierii pregătesc arăturile pentru însămânțări și fac pregătirea terenului pentru culturile de toamnă. Toate aceste lucrări vor culmina cu semănatul, aceasta fiind una dintre cele mai importante operații din fermă, mai ales atunci când ne dorim să obținem cele mai bune productivități. Toate semințele trebuie să ajungă în cele mai bune condiții în sol, pentru a produce plante uniform dezvoltate.

Cand decideți care utilaj de semănat este alegerea bună pentru condițiile particulare din fermă, este important să aveți în vedere conceptul utilajului înainte de toate. Un concept relativ nou în ceea ce privește construcția utilajului a intrat pe piață în toamna lui 2007 sub numele de Spirit. Utilajul constructorului suedez Väderstad, a fost proiectat pentru cultivarea superficială, având aceeași capacitate ca a unui cultivator de top Väderstad. În același timp Spirit este o semănătoare superbă, proiectată să semene cu o mare precizie la o viteză foarte bună.

În numeroase ferme, Spirit face activitatea pe care o faceau înainte două utilaje. “Privim Spirit-ul ca pe un utilaj de bază care poate să-și continue dezvoltarea în diferite direcții și pentru piețe diferite" spune David Ververud, conducătorului proiectului de dezvoltare a utilajului. Cerința redusă de putere în combinație cu înființarea eficientă a patului germinativ și fertilizarea, fac din aceast utilaj, unul dintre cele mai bine vândute. Gama variată de echipamente frontale permite acestui utilaj să se adapteze perfect diferitelor tipuri de sol şi de cerinţe de cultivare. Roțile largi, poziționate decalat, reconsolidează solul și reduc necesarul de putere.

Precizie maximă și la viteze mari

Totate piesele care întră în contact cu solul pot oscila, fiind suspendate individual, ceea ce înseamnă că șasiul acestei semănători rămâne stabil iar adâncimea de semănat rămâne constantă. Suplimentar la optimizarea tuturor pieselor în mișcare, sistemul de dozare și, în particular, sistemul de dozare al fertilizatorului este proiectat pentru doze mari. Motorul electric al sistemului Fenix a fost selectat pentru a face față la întregul spectru de utilizări al dozatoarelor. Asta înseamnă ca viteză nu este limitată de capacitatea semănătorii. Poziția înaltă a capetelor distribuitoare este importantă pe terenurile în pantă, unde se asigură că semințele și fertilizatorul sunt distribuite precis și ajung la brăzdare fără riscul de a se bloca pe parcus. Buncăre încăpătoare dau capacitate mare de lucru. Cele de pe Spirit au un design prietenos, cu acces facil la înălţime joasă, capace mari ce se deschid uşor de la sol şi iluminare pentru lucrul pe timp de noapte.

Lucrează în mirişte şi teren arat

Tipul de sol variază de cele mai multe ori la fel de mult ca şi ideile despre cum ar trebui efectuată lucrarea de prelucrare şi de semănat. Astfel, Spirit poate fi adaptat diferitelor condiţii cu ajutorul a trei echipamente frontale diferite.

Bara de nivelare Crossboard pe terenuri arate
În fermele în care se ară majoritatea terenului disponibil, bara de nivelare Crossboard este  recomandată. Această bară de utilizare intensă nivelează cu eficienţă maximă în timp ce menţine cerinţa de putere la un nivel mic.

Discurile lucrează cel mai bine în mirişte
În fermele unde prelucrarea se efectuează cu ajutorul unui cultivator, echipamentul System Disc Aggressive este alegerea cea mai potrivită. Două rânduri de discuri zimţate, conice, din oţel special V-55 cu 450 mm diametru, efectuează lucrarea de cultivare. Resturile vegetale şi buruienile sunt amestecate bine în stratul superficial de sol. Poziţionarea în X a discurilor asigură deplasarea în linie dreaptă în spatele tractorului.

Discurile pot lucra în tandem cu bara CrossBoard
În fermele unde adâncimea de lucru depinde de cultura precedentă şi tipul de sol,  se aplică arătura sau lucrări minime, după caz, iar sistemul System Disc Aggressive cu bara CrossBoard sunt cea mai bună combinaţie. Cultivarea poate fi astfel adaptată la condiţiile solului, dând posibilitatea unei game variate de posibilităţi. CrossBoard este controlată hidraulic din cabina tractorului şi are două opţiuni, fie modelul uşor Light (45 mm) fie cel de utilizare intensă Heavy (80 mm).

Reconsolidare atentă 

Roţile de suport decalate, plasate central, au dimensiunea de 820 mm diametru şi 400 mm lăţime. Aceste dimensiuni asigură reconsolidare optimă şi nivelarea solului precum şi deplasare lină, stabilă a întregului utilaj la viteze mari, atât în câmp cât şi pe drum. Fiecare roată este montată individual, ceea ce înseamnă că în cazul unei pene este uşoară reparaţia unei singure roţi, fără a fi necesară demontarea tuturor. Montarea acestora este făcută în poziție decalată la o distanţă de 300 mm pentru a face posibilă trecerea unei cantităţi mai mari de sol şi resturi vegetale. Aceasta scade riscul târârii solului. Montajul decalat permite, de asemenea, semănatul în condiţii mult mai dificile şi scade cerinţa de putere necesară utilajului. Studii efectuate au arătat că decalajul scade necesarul de putere cu până la 25 de procente pe solurile uşoare. Între roţi există o bară din cauciuc opţională ce nivelează orice brazdă care poate apărea şi lasă în urmă un pat germinativ perfect.

Tehnologie pentru precizie
Designul Spirit are un singur țel – precizie. Aceasta începe efectiv cu ştergătorii de urme, ceea ce asigură că structura solului este aceeaşi de-a lungul întregii lăţimi de lucru. Mai apoi continuă cu echipamentul frontal, unde discurile sunt montate individual pentru plasarea perfectă a seminţelor.

Sistem de dozare de înaltă clasă

Sistemul de dozare Fenix este protejat contra coroziunii şi este adaptat atât pentru dozarea seminţelor cât şi a fertilizatorului. Rotoarele flexibile din cauciuc au marele avantaj de a nu fi agresive cu seminţele dar şi cu motorul. O clapetă pentru închiderea fluxului de seminţe şi fertilizator face uşoară întreţinerea chiar şi cu buncărul plin.

O unitate radar asigură măsurarea precisă a vitezei şi transmiterea acesteia către Fenix în orice condiţii de lucru. Fiecare rând poate fi monitorizat individual, trimițând un semnal imediat ce fluxul de seminţe este oprit sau încetinit. Aceasta înseamnă că nu există nici un risc de înfundare pe tuburile de semănat. Cu ajutorul închiderii a jumătate din utilaj pe modelele mari de 6-9 m, atât fertilizatorul cât şi seminţele pot fi oprite pe terenurile neregulate.

Plasarea perfectă a semințelor

Brăzdare responsive 
Presiunea pe brăzdar ajustabilă hidraulic, permite plasarea optimizată a seminţelor pentru diferite condiţii, cu presiune mai joasă pe solurile mai uşoare până la presiune maximă pe solurile mai grele. Forma triunghiulară a amortizării, TriForce, asigură forţă constantă chiar şi la impacturi mari la viteze mari. Aceasta îmbunătăţeşte plasarea seminţelor pe solurile variate chiar şi pe terenurile neregulate. Lăţime pneurilor fără cameră de pe packer asigură menţinerea adâncimii de semănat dar şi închiderea şanţurilor seminţelor chiar şi pe solurile foarte uşoare. Pneurile sunt în mişcare continuă, ceea ce face să rămână curate, în timp ce lipsa camerei scade riscul penelor. Spiţele previn solul să se acumuleze între arc şi răzuitor.

Componente cu viaţă lungă
Toate piesele în mişcare de pe Spirit sunt soluţii unice Väderstad pentru a asigura viaţă lungă şi precizie utilajului.

 

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist