Maxxum, un tractor universal


08.08.2017

       Fermierii mici sau de nivel mediu se pot bucura de un tractor care a fost prezentat în Slovacia, și anume Maxxum Multicontroller, ce reprezintă o „alegere foarte fericită pentru că ai un tractor universal”, mărturisește Mihai Luca, trainer comercial Case IH. Și când vorbim de un tractor universal, vorbim despre un tractor excelent pentru câmp, unul la fel de bun pentru aplicații de transport și funcționează minunat când este vorba de aplicații cu încărcătorul frontal.

Deși există în România multe ferme mici care își încetează activitatea, se întâmplă ceva cu suprafețele lor, a răspuns specialistul Case IH la întrebarea care ar fi cel mai indicat tractor pentru producătorii agricol de nivel mic și mediu. În opinia sa, o parte a acestor suprafețe deținute de fermierii încadrați în aceste niveluri merg către exploatațiiile mari, în mod natural. Însă, aici vorbim doar de-o parte din suprafețele disponibile. Mihai Luca este de părere că inclusiv fermele mijlocii și mici tind să se consolideze și să crească în dimensiuni și activitate.

„Pentru aceste ferme, bineînțeles un tractor din clasa Maxxum este o alegere foarte fericită pentru că ai un tractor universal. Și când spun tractor universal, vorbesc despre un tractor excelent pentru câmp, unul la fel de bun pentru aplicații de transport și funcționează minunat când este vorba de aplicații cu încărcătorul frontal. Maxxum este, astăzi, cel mai universal tractor pe care îl produce Case IH, disponibil în varianta de bază Maxxum, cu puterea, cu siguranța în funcționare și cu boost-ul tipic pentru Case IH. Apoi avem Maxxum Multicontroller care vine cu noua transmisie, una care va funcționa perfect nu doar pentru încărcător frontal și transport, dar și pentru aplicații mai grele, mai solicitante. Și, bineînțeles, primul pe listă, Maxxum CVX care este mașina care promite nu doar eficiență, ci și un confort găsit în puține tractoare de dimensiunile acestea”, a precizat trainerul comercial Case IH care a mai adăugat că rezervorul mai mare de carburant montat pe acest tip de utilaj garantează o foarte bună autonomie în câmp.

Tractorul Maxxum Multicontroller este utilat cu o transmisie 100% nouă, care se numește ActiveDrive 8. Aceasta este o transmisie cu opt trepte sub sarcină, trei game de viteze și superreductor opțional. Pe lângă ele, transmisia cea nouă este disponibilă cu o mulțime de funcții care vor face „deliciul fermierilor”. Și asta deoarece tractorul poate fi oprit doar prin apăsarea pedalei de frână (n.r. - brake-to-clutch sau brake-to-inch). Totodată, este disponibilă și o schimbare de rapoarte la care viteza motorului variază automat, în vederea evitării șocurilor pe linia cinematică. Mai mult, vorbim de o transmisie care acoperă cu o singură gamă de viteze, cu opt rapoarte sub sarcină, toată gama de viteze între 4 și 18 km/h. Practic, la o viteză care variază între 4 și 18 km/h, tractorul nu are niciun fel de întrerupere a cuplului motor, între motor și roți, ceea ce reprezintă o caracteristică ce nu poate fi găsită astăzi pe piață, în această gamă de putere.

Pe lângă aceasta, Maxxum Multicontroller și Maxxum CVX devin disponibile cu ghidaj reactiv în serie și cu Adaptive Steering Control, ceea ce înseamnă că întoarcem volanul o singură dată pentru a braca roțile complet către stânga și către dreapta. 

„Această caracteristică va fi excelentă pentru toți cei care lucrează cu un încărcător frontal, sau în colțuri de câmp, unde manevrele sunt delicate și înseamnă să întoarcem, de obicei, de foarte multe ori din volan”, a conchis pe acest subiect Mihai Luca.

Conform constructorului, în cadrul vitezelor de acoperire de până la 10,2 km/h, intervalul 1 este special conceput pentru lucrări mai grele. Pentru aplicații speciale care necesită viteze foarte scăzute, cum ar fi lucrările pentru culturile de legume, ActiveDrive 8 este de asemenea disponibil cu viteze suplimentare de fluaj. Intervalul 2 - principala gamă de lucru - acoperă aproape 90% din toate cerințele de aplicării câmpurilor, pajiștilor și încărcătoarelor, permițând tractorului să funcționeze sub sarcină maximă, fără întreruperi ale cuplului, de la 1,6 la 18,1 km/h.

Pentru călătoriile pe șosea, transmisia este proiectată să pornească în intervalul 3, iar funcția de schimbare a sarcinii permite progresul rapid prin viteze de acționare. O funcție de schimbare automată înseamnă că tractorul poate fi setat să progreseze automat prin orice set de opt viteze pe teren și prin toate cele 16 trepte de viteză din primele două trepte de pe șosea. De asemenea, pedala de lansare poate fi utilizată pentru a depăși automatizarea transmisiei și pentru a face o trecere în jos.

În ceea ce privește funcționarea transmisiei, pedala de ambreiaj nu este întotdeauna necesară pentru a frâna. Maxxum Multicontroller dispune de funcția Brake to Clutch care îi permite să dozeze viteza la sol și să oprească doar folosind pedala de frână, fără ambreiaj. În plus, inversorul cu dublu ambreiaj dedicat permite o adevărată „navetă de putere în timpul schimbărilor de direcție pe pante, în timp ce o caracteristică "Brake to clutch" – frânare fără acționarea pedalei de ambreiaj  îmbunătățește ușurința de oprire și siguranță la joncțiunile rutiere sau atunci când stivuie baloturile cu un încărcător.

Modelele Maxxum Multicontroller fac mai productiv atât tractorul, cât și operatorul, datorită cotierei unice Case IH Multicontroller și joystick-ului său, care oferă conducătorului multiple funcții de operare la „un deget distanță”. De la operarea completă a transmisiei prin intermediul comenzii de acționare cu comandă a vitezei și controlului puterii, la controlul turației motorului și la funcționarea distribuitoarelor hidraulice, totul este la îndemână. Aceste tractoare pot fi dotate acum cu supape mecanice sau electronice.

În paralel cu lansarea ActiveDrive 8, semifabricatul dovedit cu patru viteze, montat pe modelele standard Maxxum, a fost redenumit ActiveDrive 4. Cu 16 viteze înainte și 16 de viteze înapoi, transmisia oferă o viteză maximă de deplasare de 40 km/h. Transmisia Case IH CVXDrive este cea de-a treia opțiune disponibilă pe gama Maxxum și poate fi montată pe modele de la 116-145 CP, care oferă o deplasare fără trepte de până la 50 km/h.

„Cu acest tractor, Case IH oferă acum cel mai ușor și cel mai mic tractor din industrie, din această gamă de putere, cu un motor cu șase cilindri. Tractoarele Maxxum sunt dotate cu motoarele turbo și intercooled, cu patru cilindri, de 4,5 litri, cu șase cilindri și de 6,7 cilindri, de la FPT Industrial, care respectă reglementările privind emisiile de la stadiul IV, utilizând sistemul de reducere catalitică selectivă Hi-eSCR”, mai precizează constructorul.

Case IH contribuie la schimbarea aspectului agriculturii din Europa de Est, care în ultimii ani, a înregistrat o creștere masivă a eficienței și a productivității în fermele cele mai bine gestionate. O mare parte din aceste îmbunătățiri s-au datorat avansurilor în ceea ce privește calitatea, puterea și eficiența mașinilor utilizate, care au contribuit la transformarea oportunității operațiunilor pe teren. a asigurarea unor condiții optime de creștere pentru culturi și la reducerea costurilor de producție.

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist