Managementul cultivării și al semănării - Partea 2/3


02.03.2017

Acțiunea umană asupra solului prin cultivare, determină importante modificări morfologice, biologice, fizico-chimice și, cu diferite intensități și direcții evaluative. Experimentele pe terenurile agricole, urmărite pe termen lung oferă oportunități excelente pentru a cuantifica efectele pe o perioadă lungă de timp, ale sistemelor de lucrare a solului asupra proprietăților acestuia.

În prima parte a  acestei lucrări, Titan Machinery v-a prezentat contextul agronomic în care se desfasoară activitatea de cultivare a solului în raport cu necesitatea fundamentală din cauza careia această activitate agricolă a luat naștere, completată de o abordare nouă, sintetizată a posibilităților de cultivare și de semănare a solului.

În partea a doua, continuăm să vă prezentăm această perspectivă de cultivare, urmărind sistemele tehnologice de lucrare a solului. Evoluția avansată a acestora în ultimele decenii, atât în România cât şi pe plan mondial, a fost atât în plan conceptual cât şi al extensiei modalităţilor conservative de lucrare a solului. Extensia, în practică, a lucrărilor de conservare a solului este diferită de la o ţară la alta în funcţie de posibilităţile de mecanizare şi creşte odată cu creşterea capacităţii tractoarelor şi maşinilor agricole şi a diversificării echipamentelor de afânare, prelucrare a solului şi semănat. 

 

Cultivarea de conservare (Conservation tillage)

Cultivarea de conservare este orice metodă de cultivare a solului, care lasă reziduurile de cultură din anul precedent (cum ar fi tulpini de porumb sau de miriște de grâu), pe suprafețele agricole, înainte și după semănarea culturilor următoare pentru a reduce eroziunea solului, scurgerile sau  captarea carbonului.

Discurile de rupere CASE IH Ecolo-Tiger seriile 530-730 și 875 sunt o opțiune convenabilă pentru prelucrarea primară în culturile semănate pe rânduri. O alternativă la plugurile Moulboard clasice.

Culivatorul CASE IH Tiger-Mate 200 poate reprezenta o alegere bună pentru finisarea germinativă. Crearea patului germinativ perfect este cheia pentru îmbunătățirea șanselor culturilor dumneavostră si maximizării recoltei.

 

PRIMARĂ ȘI SECUNDARĂ

 

Combinația primară a utilajelor de cultivat, cum ar fi Case IH Ecolo-Tiger 875, poate administra  reziduurile de cultură, fărâmițarea solului și de asemenea, poate să furnizeze un pat de semințe neted printr-o singură trecere. În multe situații, discurile de rupere, au luat locul plugurilor, evitând compactarea solului și a accelerării cultivării primare. Aceasta este cultivarea de conservare.

Discurile poziționate în bandă, se urmăresc perfect unul pe celălalt (față / spate) și distribuie o forță de tragere uniformă, asigurând o stabilitate crescută și o tragere dreapta cât mai ușoară.

Discul Case IH True-Tandem™ mută solul și rezidurile în lateral precum și în sus și în jos spărgând crusta si aerisind solul, asigurând astfel un pat germinativ uniform. Permite ajustarea cu precizie a adâncimii și un control cât mai bun asupra rezidurilor de pe sol fără să lase brazde ce se pot usca.

 

CASE IH Offset 790 Heavy Disk Harrow este un instrument foarte versatil, utilizat pentru prelucrare primară.

 

Cultivarea Minimă (Minimum Tillage)

Sistemele minime de lucrare a solului reprezintă alternative la sistemul convenţional de lucrare a solului prin efectele de conservare a însuşirilor solului şi producţiile asigurate.
 
Grapele cu discuri CASE IH Heavy-Offset 340-370-345 și 375 acoperă o mare varietate de sarcini pentru toate culturile.

 

Cultivarea pe Verticală (Vertical Tillage)

Configurația Turbo Case IH Tandem 330 și 335

 

 

Patul germinativ

Reziduurile trebuiesc ridicate și împrăștiate uniform pentru a încălzii solul. Procentul de 100% din primii 3 cm de sol trebuie să scadă pentru o bună germinare a răsadului. Suprafața solului este netezită la nivelul celor două rânduri de discuri, iar coșurile montate rup bulgării ramași și fixează suprafața pentru semănat.

Acest echipament este ideal pentru finisarea patului de semințe primăvară sau pentru gestionarea reziduurilor, atunci când acestea sunt slabe (soia, sfeclă de zahăr).

 

Lame: puteți alege ce formă oferă cea mai bună performanță, din cele trei tipuri de furnizori licențiați.

 

  1. Reziduurile recoltei sunt ridicate și răspândite pe suprafața solului;
  2. Îmbunătățirea structurii întregii suprafețe a patului germinativ;
  3. Profil vertical sub suprafață;
  4. Mai multe viteze de operare și mai puțină putere de tractare necesară;
  5. Ușor și consistent în reglarea adâncimii;
  6. O cultură răsărită uniform și mai bine poziționată 


 

Cultivarea în bandă (Strip-tillage)

O trecere a cultivatorului (de obicei în toamnă) pentru a lăsa o bandă liberă de sol pentru a semăna în primăvara.

 

CASE IH Nutriplacer - unitatea de rând

 

Cultivarea Minimă (Minimum Tillage)

Această practică evită cultivarea primară și o înlocuiește cu alte modele care sunt mai pragmatice și mai ieftine.
Cauzează mai puține pierderi de umiditate, ceea ce este de o importanță capitală  atunci când irigarea este imposibilă, adică în marea majoritate a cazurilor.
Capacitatea productivă a muncii pe suprafețele mai extinse, este îmbunătățită în comparație cu modelele de cultivare convenționale și de asemenea reduce timpul de lucru.
O reducere foarte importantă este aceea a costurilor pentru combustibil, lubrifianți și a forței de muncă.
Se reduce numarul de utilaje și de treceri, evitându-se astfel distrugerea structurii și tasarea solului.
O mai bună protecție a solurilor împotriva eroziunii vântului și a apei este cu siguranță un alt avantaj în cazul sistemelor minime de lucrare a solului.
Atunci când cultivarea minimă a solului este aplicată, controlul buruienilor devine tot mai dependent de erbicide. În orice caz, erbicidele sunt utilizate mult mai eficient pentru a controla cele mai multe buruieni în sistemele cultivării de conservare.
Selecția ierbicidului , rata de aplicare, precizia și sincronizarea devin mai importante.
Gestionarea reziduurilor grele și a gunoiului de grajd devine mai mult dificilă.
 Atunci când se utilizează cultivatoare sau / și scarificatoare cu freză, se poate forma un strat compact de pământ, care de asemenea: duce la pierderea fertilității solului și cel mai rău impiedica infiltrarea de apa.

 

PRINCIPII

Discurile sunt utilizate atât de mașinăriile Combo, cât și independent, să taie și să includă reziduurile în sol.
Tocatorul de paie Straw chopper reprezintă primul pas pentru a schimba o cultivare convențională într-o cultivare minimă.
Cultivarea minimă a solului este un model de succes pentru grâu, porumb, soia, bumbac și multe alte culturi. Cultivarea minimă cere un control al buruienilor corespunzător atât înainte, cât și după însămânțare.
Un pulverizator eficient este unul dintre cei mai importanți factori care merită luați în considerare.

Echipamentele CASE IH, ca acest pulverizator Patriot 4430, sunt proiectate pentru a oferi o distribuție uniformă în greutate,ceea ce înseamnă o reducere de compactării solului în condiții de umezeală.

 

 

Cultivarea Minimă & Conventională
Managementul Reziduurilor

Gestionarea reziduurilor, prin cultivarea convențională, este un instrument eficient pentru reducerea eroziunii solului. Procentul suprafeței solului acoperit cu reziduuri este important în a determina cât de multă eroziune va avea loc în urma căderii precipitațiilor. Reziduurile de cultură crează un scut pe suprafața solului la impactul precipitațiilor, reducând astfel cantitatea de particule desprinse.
Reziduurile, de asemenea, reduc cantitatea de cruste, ceea ce permite mai multă apă impregnată în sol și creează numeroase mici baraje, care reduc vitezele de scurgere, precum și capacitatea de a transporta sedimente.
Zăpada cazută în timpul iernii crește stabilitatea reziduurilor și de asemenea, depozitarea umidității pentru culturile ulterioare.
Cercetările arată o reducere de 50% a eroziunii în sol pe câmpurile acoperite cu reziduuri de 20% până la 30%,  în comparație cu câmpurile curate pentru prășitoare.
Tehnologia "No-Till" reduce eroziunea solului cu 90%, până la 95%.

 

Cultivarea minimă
TT 340- (345) -370- (375) -330- (335)
 
Grapele cu discuri sunt utilaje foarte flexibile.

"Sigilarea" pierderilor de umiditate este o practică larg răspândită în culturile de grâu, după recoltare.

În stânga - Grapele cu discuri CASE IH True Tandem ™ 340 sau 330 True Tandem Turbo Vertical Tillage (Recomandat) în pereche cu 370 și în dreapta - Grapele cu discuri Case IH True Tandem ™ 370.

 

Tehnologia fără cultivare (No Tillage)
Nici o perturbare a solului, pierderi minime de umiditate

Aceasta tehnologie este o practică care nu aduce nici o tulburare a solului și reduce la minimum pierderile de umiditate. În același timp, conținutul de materie organică din straturile superioare ale solului vor crește și structura se va îmbunătăți.

 

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist