Reportaj din șantier. Povestea unui constructor de succes din Banat.


12.08.2020

                  Tehnica modernă de care beneficiază industria mondială de construcții a fost adoptată treptat, cu succes, și de dezvoltatorii acestui sector în România. Proiectele mici, până la cele mai mari și complexe, pot fi executate astăzi cu o viteză mai bună și cu o calitate mai mare, date fiind, nu numai pregătirea inginerilor, ci și tehnica avansată de care dispune flota de utilaje a României.

Echipa de comunicare a Titan Machinery România a ajuns în vestul țării, pe câteva dintre șantierele din județele Timiș și Arad, ale unui tânăr constructor pasionat de utilaje din localitatea Jebel, Timiș. Echipa noastră a aflat de proiectele pe care le are acest constructor și a urmărit la lucru o mare parte a utilajelor cu care compania SC AXC Mega Construct pune umărul la dezvoltarea infrastructurii din această zonă.

După conspectarea șantierelor, am stat de vorbă cu domnul inginer Alin Popa, administratorul acestei firme de construcții. Acesta ne-a împărtășit cu mândrie reușita sa în acest domeniu. Prin multă muncă și răbdare, trecând prin complicata perioadă de criză a anilor 2008-2010, tânărul constructor a reușit să mențină ridicată activitatea firmei pe care o gestionează singur, astăzi, la 35 de ani.

Banii de la nuntă i-am investit în echipamente pentru construcții

Reporter: Care este povestea acestei companii românești? Cum a luat naștere și cum ați ajuns să preluați această afacere?

Alin Popa: Totul a început în familie. Este o afacere începută de tatăl meu, iar eu, bineînțeles, am dezvoltat această pasiune pentru utilaje și construcții încă de mic. Părinții mei au avut la început câteva magazine, apoi, în anul 2004, s-au îndreptat către construcții și utilaje pentru construcții. O perioadă ambele afaceri au decurs împreună. Alături de tata și de încă doi frați am căpătat experiență și am preluat firma de familie în 2011. Pot să spun că 2011 a fost anul cu foarte multe începuturi pentru mine, pentru că atunci m-am căsătorit. Banii de la nuntă i-am investit în echipamente pentru construcții și până la urmă s-a dovenit a fi o măsură inspirată, pentru că lucrurile au evoluat bine.

Reporter: Ați moștenit această afacere de familie transmisă din tată în fiu. Ați preluat activele, tot ceea ce înseamnă desfășurare, coordonare, șamd. Ce pregătire aveați și ce ați făcut înainte de a prelua această afacere?

Alin Popa: Am făcut o pregătire în domeniul utilajelor, specializarea mecanică pentru agricultură, iar în paralel cu aceasta am făcut o facultate de management. Însă, baza a fost practica pe care am avut-o la firma condusă de tatăl meu. Am început cu un încărcător frontal, un excavator, după aceea buldoexcavatoare și tot așa. La început ne-am bazat pe închiriere, în special pentru prestări servicii. După aceea, treptat am început să mai dezvoltăm afacerea, iar acum mergem în paralel și închirieri și prestări servicii cu partenerii noștri. M-a ajutat parteneriatul cu tatăl meu, sunt mândru de colaborarea noastră. Am un frate și un cumnat alături de care lucrez, dar și parteneri de afaceri de la alte firme.

Reporter: Ce tip de lucrări efectuați și în ce zone?

Alin Popa: Efectuăm tot ceea ce înseamnă infrastructură rutieră, terasamente, plus construcții de hale pentru lanțuri mari de magazine, dar facem și demolări. Lucrăm în județele Arad și Timiș, dar am avut lucrări și în județul Caraș – Severin, chiar și în localitățile Reșita și Caransebeș. Mai departe de atât, am avut o lucrare de anvergură și la Târgu- Jiu, am făcut lucrări de canalizare. Totuși încercăm să ne concentrăm pe aria bine definită a celor două județe: Arad și Timiș. În ceea ce privește proiectele, avem o arie mai largă de abordare, am făcut proiecte și pentru folosirea energiei regenerabile. Am achiziționat un generator electric cu celule fotovoltaice pe care îl folosesc pe șantiere.

Am mizat pe utilajele pe care le aveam în flotă, ne-am concentrat să le întreținem

Reporter: Cu ce utilaje lucra tatăl dumneavoastră la început, în perioada 2004- 2011, și cum ați continuat dumneavoastră?

Alin Popa: Tatăl meu a început cu utilaje la mâna a doua (SH), respectiv un încărcător frontal și un excavator pe roți de 12 tone. După aceea am mai cumpărat un buldoexcavator mai vechi. În 2007, înainte de criză, am luat buldoexcavatoare bune cu o vechime de aproximativ 2 ani. După 2007 am început să achiziționăm utilaje ceva mai bune. Apoi, în 2009 am luat și un încărcător telescopic nou. Din 2011, am mizat pe utilajele pe care le aveam în flotă, ne-am concentrat să le întreținem, iar din 2016 am început colaborarea cu Titan Machinery România, achiziționând utilaje marca CASE Construction.

Reporter: Cum a început parteneriatul cu Titan Machinery?

Alin Popa: Colaborarea a început acum mai bine de 3 ani. Am luat prima dată un miniexcavator CASE CX 26C, după aceea am făcut și câteva proiecte europene, pentru care am obținut finanțare. Am luat un excavator pe șenile CASE CX210D, excavator pe roți CASE WX168, două buldoexcavatoare CASE 695 ST HS. Am continuat cu achiziționarea unui pachet format din buldoexcavator CASE 580ST HS și miniexcavator CASE CX18C, dedicate anumitor lucrări pe care le aveam în desfășurare, precum construirea unor rețele de apă și canalizare. Am încercat să modernizăm parcul nostru de utilaje.

Degeaba alte utilaje au prețuri foarte mari dacă nivelul acestora depășește mult calitatea intrinsecă.

Reporter: De ce ați ales CASE Construction Equipment?

Alin Popa: Am ales CASE în primul rând datorită raportului calitate – preț pe care l-am considerat foarte bun. Am încercat și alte branduri și nu mi-au plăcut cum se mișcă, poate la prețuri la fel sau mai mari, dar nu mi-au plăcut, mai ales pe segmentul de buldoexcavatoare. Una peste alta, raportul calitate-preț de la Titan Machinery a fost foarte bun. Degeaba alte utilaje au prețuri foarte mari dacă nivelul acestora depășește mult calitatea intrinsecă.

Reporter: Din punct de vedere tehnic, ce anume ați aprecia la utilajele CASE, din ceea ce ați observat în acești trei ani de zile de când lucrați cu ele? Ce aspecte tehnice puteți scoate în evidență?

Alin Popa: Specific utilajelor Case este forța de împingere și de încărcare pentru segmentul de încărcătoare. De asemenea, puterea hidraulică specifică excavatoarelor Case este foarte bună. Pe segmentul de mini excavatoare, se evidențiază rapiditatea, se mișcă foarte repede, precizia și productivitatea. Eu sunt o persoană atentă la detalii și țin la rigurozitatea cu care efectuez lucrările. Pot să spun că sunt mulțumit de utilajele CASE.

Dacă lucrurile la nivel național se schimbă, se schimbă și la nivel local.

Reporter: Ne puteți spune câteva proiecte pe care le-ați executat cu aceste utilaje în ultimii trei ani?

Alin Popa: Am construit, de exemplu, infrastructura unei hăli de supermarket, am modernizat străzi, la care am folosit buldoexcavatoarele. Avem suficiente proiecte de reabilitare de drumuri. Acum lucrăm la o nouă reabilitare de drumuri, cu acces la proprietăți folosind buldoexcavatoarele, dar și excavatoarele pentru săpături.

Reporter: Cum caracterizați dezvoltarea infrastructurii în această zonă în care aveți si dumneavoastră proiecte?

Alin Popa: Eu zic că lucrurile se mișcă spre bine, ne modernizăm. Dacă lucrurile la nivel național se schimbă, se schimbă și la nivel local. Experiențele pe care le-am avut pentru a obține fonduri europene pentru proiectele în derulare au fost relativ bune, nu mi s-au cerut absurdități. Totuși, din punct de vedere al procedurilor de lucru, este de dorit ca lucrurile să devină mai simple, mai ales în ceea ce privește birocrația, unde momentan se cere foarte multă justificare inutilă. Din punct de vedere al mediului de afaceri, în zona Timișoarei avem foarte mult de câștigat, chiar și cu aceasta criza generată de pandemie, proiectele sunt în desfășurare până în 2021. Sunt proiecte destul de multe în derulare.

Reporter: Cum vă descurcați cu forța de muncă în zonă?

Alin Popa: Avem și noi două probleme majore. Una dintre ele este calificarea forței de muncă. Unii stau bine cu teoria, dar le lipsește practica, alții stau bine la practică dar le lipsește teoria. În general le lipsește calificarea. Apoi, aici în zonă, costurile cu angajații sunt destul de mari. Avem angajați care sunt cu noi încă de la început, dar și salariile s-au triplat. Însă avem și un beneficiu, pentru ca ni s-au redus taxele la stat, ceea ce e foarte bine pentru noi. O altă problemă este migrația. Ne luptăm să formăm oameni, lucru care nu e deloc usor, apoi migrează în cel mai fericit caz la o firmă din zonă, care reușește să plătească salarii puțin mai bune, sau pleacă în diaspora.

CASE Construction Equipment este un producător vechi pe piața mondială, dar destul de nou pe piața românească

Reporter: Ce părere aveți de colaborarea cu departamentele de service, piese de schimb și GPS?

Alin Popa: Având în vedere colaborarea cu mai multe firme, pot să fac o comparație. Una peste alta este o colaborare bună spre foarte bună. CASE Construction Equipment este un producător vechi pe piața mondială, dar destul de nou pe piața românească. Cu toate acestea, cei de la Titan Machinery se mișcă destul de bine și fac progrese. Mă bucur de cobaborarea noastră și de roadele acesteia. Când apar probleme le discutăm și le rezolvăm împreună.

Reporter: Cum descrieți relația cu reprezentantul zonal Bogdan Marian (n.r. Manager de zonă Titan Machinery) ?

Alin Popa: Bogdan este responsabil nu numai de partea de vânzări, ci cu orice ai nevoie, îl suni pentru orice și răspunde oricând. Mă bucur că l-am cunoscut și că punem împreună umărul la dezvoltarea infrasctructurii din această zonă. Este o relație foarte bună, bazată pe respect reciproc, încredere și onestitate.

Reporter: Cum descrieți acest an pe care îl parcurge afacerea dumneavoastră?

Alin Popa: Anul a început bine. Nu am simțit criza generată de pandemie așa de puternic, poate doar în ceea ce privește deplasările, pentru că a trebuit să ne mișcăm foarte mult, în multe localități și județe și a fost nevoie să documentăm fiecare traseu pe care îl aveam de făcut. Am trecut cu bine peste aceste lucruri. Lucrările se desfășoară de la bine la foarte bine în acest moment. În ceea ce privește încasările, lucrurile de mișcă puțin îngreunat, dar din experientele crizei financiare din 2008-2011, în construcții criza vine cel mai greu, pentru că sunt proiecte în desfășurare, care au fost deja bugetate. Momentan nu simțim criza, dar ne așteptăm spre sfârșitul anului să o simțim, poate chiar spre începutul anului viitor. Mai ales că, de regulă, în lunile noiembrie-decembrie activitatea încetinește din cauza vremii.

La licitații, trebuie să prezentăm anii de fabricație ale utilajelor noastre, orele de funcționare și pozele cu acestea, iar pretențiile sunt foarte mari.

Reporter: Ce planuri de viitor aveți?

Alin Popa: Îmi doresc să ne dezvoltăm și asta depinde de felul în care noi vom gestiona situația, dar și de Dumnezeu. Avem deja în discuții achiziționarea unor noi utilaje, spre sfârșitul acestui an, apoi anul viitor, înainte de începerea sezonului de lucru. În următorii 3-4 ani, ne dorim să achiziționăm și mai multe, să le înlocuim pe cele vechi. Pentru că sunt cerințe destul de mari la nivelul prestărilor de servicii, unde, la licitații, trebuie să prezentăm anii de fabricație ale utilajelor noastre, orele de funcționare și pozele cu acestea, iar pretențiile sunt foarte mari. Și atunci, treptat, ne gândim să schimbăm din cele achiziționate anterior.

Reporter: Ce sfaturi aveti pentru tinerii antreprenori care doresc să înceapă o afacere în domeniul construcțiilor?

Alin Popa: În primul rând trebuie să aibă pasiune. Apoi totul ține de adaptare la mediu și la condiții. Lucrările pe care le facem se modifică frecvent, tot timpul sunt alți beneficiari, iar pentru a păstra relațiile bune cu oamenii, implică foarte multă muncă și răbdare. Desigur, îi incurajez pe toți tinerii care au posibilitate, pe cei din România, sau pe cei care sunt plecați, să se întoarcă pentru a-și face propria afacere aici, în infrastructura din România. Eu cred că se poate reuși, dacă îți dorești să înveți și să ai răbdare. Apoi, ai nevoie să acumulezi experiență, pentru că dacă nu ai experiență îți trebuie să investești foarte mulți bani din start.

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist