Studiu de caz. Sulky ECONOV cu 12 secțiuni


29.04.2020

Unica tehnologie mondială de împrăștiere cu rată variabilă

          Pentru a face o agricultură performantă, optimizarea exploatării fiecărui metru pătrat de pământ arabil este esențială. Iar când vorbim despre optimizare, avem în vedere cea mai sensibilă parte a acesteia și anume economia pe care o putem obține prin eliminarea costurilor inutile. Dacă ne gândim la efectuarea lucrărilor de împrăștiere a îngrășămintelor și la toate costurile pe care le presupun toate aceste materii prime, problema devine cu atât mai sensibilă.

Cum se poate face controlul secțiunii de lucru în cazul unui distribuitor de îngrășăminte cu disc? Este o întrebare la care a răspuns producătorul francez de utilaje agricole Sulky printr-o invenție premiată și patentată în urmă cu cinci ani.  Atunci, Sulky a adus pe piața mondială o soluție unică în materie de tehnică de împrăștiere a îngrășămintelor, în atributul terminalului ISOBUS QUARTZ 800 și al sistemului ECONOV, controlând astfel cele 12 secții de împrăștiere cu rată variabilă. Această inovație a fost catalogată ca fiind de vârf, motiv pentru care a fost imediat premiată de către juriul de la SIMA și a rămas neegalată până astăzi.

Quartz 800 este cel mai dezvoltat terminal ISOBUS în ceea ce privește fertilizarea centrifugală și a fost creat pentru a oferi o precizie suplimentară atunci când se distribuie îngrășăminte cu fertilizatoarele SULKY X40 + și X50 +. Practic, prin acest terminal, operatorul poate controla rata de îngrășământ la hectar prin cele 12 secțiuni de împrăștiere ale fertilizatoarelor. Controlul formei reale a suprafeței, pe care o convertește în curbe, fie că vorbim de întoarceri la capete de rând sau la diferite unghiuri ale colțurilor este unic pe piață. Această tehnologie foarte dorită de fermieri și aflată în prim-planul agriculturii de precizie, face posibil un control mai bun al aplicării îngrășământului în zonele de tranziție, zonele în care se recomandă modificările ratei de aplicare. De asemenea, acest sistem permite o economie de până la 15% din îngrășăminte.

Altfel spus, sistemul funcționează astfel încât împrăștierea îngrășămintelor să nu se suprapună niciodată. De exemplu, dacă rândul de aplicare are o lățime de 24 de metri, iar la capătul acestuia rândul se îngustează, raza de împrăștiere a fertilizatorului se va reduce automat până la zero(la capătul rândului), astfel încât nu se va pierde niciun gram de îngrășământ. Acest sistem eficient cu rată variabilă de împrăștiere a fost proiectat pornind de la sistemele avansate pentru agricultura de precizie. De pildă, agricultorii obișnuiesc să testeze în prealabil solul pe care urmează să aplice îngrășământ, cu scopul de a obține informațiile biologice necesare. În timpul împrăștierii îngrășămintelor, sistemul va recunoaște aceste informații și va aplica fertilizarea optimă și variabilă pentru fiecare zonă de teren, evitând astfel insuficiența sau surplusul de materie primă de care are nevoie solul.

Terminalul tactil, color, de opt inci, beneficiază de o tehnologie avansată generoasă și oferă agricultorilor posibilitatea de a maximiza acuratețea și rentabilitatea la împrăștiere a îngrășămintelor. Fiecare dintre cele 12 secțiuni de împrăștiere poate fi gestionată separat și în toate configurațiile, indiferent de lățimea de lucru. În plus, terminalul gestionează modulația din dreapta / stânga prin GPS, lucru pentru care Sulky a primit un premiu de inovare la SIMA 2015. Ergonomia interfeței Isobus a fost atent proiectată de Sulky. Controlul și ghidarea mașinii sunt vizibile simultan pe ecran, în timp ce lucrează, ceea ce asigură navigarea fără probleme și controlul ușor al fertilizatorului. Consola permite monitorizarea mașinii și observarea informațiilor precum răspândirea îngrășămintelor, iar telecomanda oferă un control ușor asupra închiderilor și deschiderilor dispozitivului de împrăștiat atunci când fertilizatorul ajunge la capăt de rând.

Terminalul Universal Isobus Quartz 800, combinat cu convertorul Sulky Isolink, permite fermierilor să beneficieze de o soluție 100% Sulky Isobus, pentru o compatibilitate și o eficiență maximă. Cu toate acestea, pentru agricultorii care au deja un terminal Isobus, tot ceea ce este necesar pentru a controla fertilizatorul, este ca <Sulky Isolink> să se conecteze la terminalul existent. Chiar mai bine, fiecare fertilizatortor Sulky din gama X40 + și X50 + poate fi utilizat în Isobus cu terminalul universal Sulky sau în modul non-Isobus cu un terminal standard. Acest lucru este deosebit de avantajos în cazul în care un fertilizator este împărțit între ferme sau utilizat într-un cerc de mașini diferite.

Proba practică efectuată de specialiștii germani de la revista Profi

Revista Profi, cea mai titrată publicație europeană din domeniul utilajelor agricole, a efectuat un test practic cu Sulky X50 Econov echipat cu GPS. Pentru a afla cum variază distribuția materialului în timpul împrăștierii sale cu ajutorul sistemului de control Smart Boom, s-a abordat problema după cum se arată în „Testarea șablonului de împrăștiere al distribuitorului Econov” efectuat de către această revistă de specialitate. Înainte de a explora rezultate obținute, iată câteva detalii având legatură cu modul de funcționare al sistemului de control proiectat de compania Sulky. Cele două discuri ale distribuitorului de îngrășăminte X40 se rotesc în direcții diferite și aruncă materialul în față sub forma de semicerc. Sistemul de control al secțiunii de lucru poate dezactiva funcția de împrăștiere în trei pași pentru fiecare parte a utilajului, fie dinspre exterior spre interior, fie din mijloc spre exterior. De îndată ce distribuitorul de îngrășăminte X40 ajunge la un capăt de rând, servomotoarele electrice modifică ambele puncte de cădere ale materialului pe disc (discuri) și închid progresiv vanele de dozaj.


Monitorul Vision și interfața CAN BUS fabricat de compania RDS controlează dispozitivele mecanice care pun în funcțiune distribuitorul de îngrășăminte, în funcție de informațiile de poziție primite la satelitii GPS, prin intermediul sistemului TeeJet Matrix Pro 840. Unitatea de mici dimensiuni din partea dreaptă activează funcția de împrăștiere automată sau îi permite utilizatorului să preia controlul manual asupra utilajului.

Testarea șablonului de împrăștiere al distribuitorului Econov

Nu sunt mulți cei care verifică șablonul de împrăștiere al distribuitoarelor pe care le utilizează. În mod ideal, acest lucru ar trebui făcut de fiecare dată când tipul de material utilizat este înlocuit, de vreme ce loturile utilizate – și în special loturile de îngrășăminte ieftine – pot fi deosebite unele de altele în funcție de caracteristicile fizice ale materialelor care intră în componența lor, putând afecta procesul de distribuție.

Chiar dacă nu se fac verificări frecvente ale șablonului de împrăștiere, trebuie efectuat măcar un control anual, de vreme ce eficiența de lucru a distribuitorului poate fi reglată astfel încât ea sa nu depindă de efectele uzării componentelor sale. Compania Sulky pune la dispoziție odată cu distribuitorul de îngrășăminte X50 Econov și un kit de testare împreună cu instrucțiunile sale de folosire (compus din patru cuve confecționate din material plastic, fiecare având dimensiunile de 474 mm x 355 m, reglete și eprubete de prelevare probe). Acest kit de testare poate fi păstrat fără probleme în cabina tractorului și se dovedește util în cazul verificărilor rapide.”

SULKY oferă acum o garanție anticorozivă de șapte ani împotriva perforației pentru toate mașinile DX, X și XT fabricate începând cu 1 septembrie 2019.

Caracteristici tehnice

 • Sistem de atașare categoria a II-a, cu 3 poziții
 • Cadru pentru staționare pentru o încărcare facilă
 • Transmisie prin PTO cu arbore WALTERSCHIED
 • Comenzi închidere/deschidere control electric
 • Sistem de împrăștiere Epsilon EV
 • Sistem de control ECONOV-ISOBUS: SULKY QUARTZ 800 ISOBUS terminal universal cu ISOLINK, include antena GPS
 • Pachet iluminare pentru transportul stradal
 • Ready to spread (RTS): dispozitiv pentru efectuarea setarilor masinii 100% automat din SULKY FERTITEST si card-ul SD
 • Kit pentru întrepătrunderi și granulometru
 • Prelată acoperire buncăr, rabatabilă
 • Sistem de cântărire automat cu variație continuă; celula pentru detectarea greutății din oțel inoxidabil cu sensor pentru detectarea denivelarilor
 • Reglarea automată a dozatoarelor
 • Telecomanda pentru controlul închizătoarelor stânga/dreapta manual și electric sau a funcțiilor electrice automate prin GPS
 • Palete cu rezistență ridicată
 • Capacitate împrăștiere: de la 3 kg la 820 kg/ha la o viteză de înaintare de 12 km/h, raza împrăștiere 28m
 • Rata de împrăștiere direct proporțională cu viteza de înaintare
 • Sistem Tribord 3Di : ajustarea automată a punctului de împrăștiere în funcție de tipul de fertilizator
 • Calibrare automată din cabina tractorului
 • Lățime de lucru: 24-36 m
 • Palete High Resistance 24-36 m
 • Capaciate buncăr cu extensii: 3.200 litri

 

 Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist