Symmetrica - modelul românesc de producție la cel mai înalt nivel


22.11.2022

          Astăzi, la aproape 33 de ani de la Revoluție, când auzim de o familie de români care deține o fabrică, sau care produce pentru comunitate, ajungi să te minunezi și să te întrebi cum de au reușit și care a fost motivația. Într-o economie autohtonă dominată aproape complet de tehnologii și inputuri străine, de multinaționale care investesc și produc la cel mai înalt nivel, nu mică ne este mirarea când întâlnim o companie de producție cu capital 100% românesc, cu noua fabrici de mare capacitate pe tot cuprinsul țării, dotate cu cele mai avansate tehnologii și utilaje, care deservesc industria producătoare de pavaje, borduri și prefabricate. Mai interesant decât atât, această companie românească s-a dezvoltat pornind din zona cea mai slab industrializată a țării, respectiv din Moldova.
 
Symmetrica a ajuns să fie astăzi lider în industria producătoare de pavaje, borduri, prefabricate și matrițe pentru prefabricate din România și unul dintre cei mai mari producători din Europa de Est, reprezentând un model de know-how, atât din punct de vedere economic, cât și tehnologic, una dintre fabricile sale fiind și subiectul emisiunii “How is made” de pe canalul de televiziune Discovery (n.r. vezi emisiunea în continuarea acestui material).

Echipa de comunicare a Titan Machinery România a avut onoarea să facă o vizită la una dintre fabricile de producție a matrițelor Symmetrica din județul Suceava, apoi la sediul acestui Partener Titan din Suceava, acolo unde l-a întâlnit pe domnul Sebastian Bobu, Director Executiv Symmetrica. 

Reporter: Deși este pe piață de aproape 30 de ani, Symmetrica este o companie cu particularitate, de tradiție. Acest lucru s-a urmărit de la bun început?
 
Sebastian Bobu: Compania a luat naștere în 1994, a pornit ca o firmă de prestări servicii pe partea de electricitate, dar s-a extins. în perioada imediat următoare. pe segmentul producției de prefabricate din beton. Este o afacere de familie, o societate comercială pe acțiuni deținută de soții Stanciu, Florin și Florentina. Afacerea a început de jos, de la nivelul unui utilaj rudimentar, rustic, de producție italiană- Cadona. Erau acele vremurile când la noi, în România, această tehnologie era mai greu accesibilă. 

„Una este sa mergi vara pe un trotuar de pavaj și alta este să mergi pe un trotuar de asfalt”
Reporter: Ce producea compania cu acel utilaj?
 
Sebastian Bobu: Compania practic a început cu acest utilaj, producând bolțari și pavele. Era o mașină semi-automată. Încărcarea cu mortar se făcea manual, cu betonieră obișnuită, de acolo pleca către presă pentru procesare și mai departe ieșeau paleți cu produse. Era un utilaj bun, numai că randamentul era destul de mic, se puteau produce cred că 30-40 m2 de produse pe zi. Fiind și un domeniu nou pentru români, pentru că pavelele în stilul acesta vibropresat nu se făceau încă în România, a intrat mai greu pe piață, dar treptat s-a răspândit. În acele vremuri în România se produceau dale, pavaje mozaicate, turnate în forme, dar nu și acest tip de pavele. 

Reporter: Lucrurile au luat amploare mai apoi. Cum s-a dezvoltat compania?
 
Sebastian Bobu: Apoi s-a trecut la o altă generație de mașini, o mașină semi-automată care producea bolțari și pavaj, după aceea s-a continuat, pe la începutul anilor 2000, cu o altă generație de mașini, de producție daneză, care făcea totul într-un ritm aproape automat (cu excepția paletizării). În 2007 s-a montat prima mașină mare, de producție daneză de asemenea, un KWM, cu o capacitate, la timpul respectiv, foarte mare. Compania Symmetrica reușea astfel să producă 1000 – 1500 de m2 pe schimbul de tură. Acest lucru însemna în jur de 3000 de m2 în 24 de ore. Practic acesta a fost pasul decisiv care a condus la dezvoltare pe acest segment de piață, pentru că pavajele ieșeau atât cu un control de calitate mult mai serios, cât și într-o cantitate destul de mare. 

Reporter: Aceasta dezvoltare a coincis și cu investițiile municipale...
 
Sebastian Bobu: Fiind în perioada intrării României în UE, Symmetrica a avut un impact destul de puternic în piață și cererea a început să crească destul de mult. Au început să apară cereri în orașe pentru trotuare, lumea a început să înțeleagă ce înseamnă de pe atunci impactul negativ asupra mediului prin turnarea asfaltului, un material nu tocmai prietenos cu mediu, fiind greu de întreținut, greu de reciclat și cu costuri destul de mari. Pe de altă parte, una este sa mergi vara pe un trotuar de pavaj și alta este să mergi pe un trotuar de asfalt.

Reporter: Spuneți-ne mai multe despre dumneavoastră. Când ați început colaboarea cu Symmetrica?
 
Sebastian Bobu: Eu am terminat facultatea de construcții. Primul meu loc de muncă a fost la o companie din Fălticeni care activa pe segmentul construcțiilor industriale, civile și construcții de drumuri. Am lucrat acolo din 1995 până în 2004, an în care m-am alăturat Symmetrica. Iar din 2004 am parcurs anumite etape. Prima dată am fost Inginer Constructor, pentru că se dorea și o dezvoltare pe partea de montaj. După trei ani de activitate am devenit Director Executiv și așa am rămas până în prezent.

„Am achiziționat 4 buldoexcavatoare CASE în urmă cu peste 10 ani care funcționează și astăzi perfect”
Reporter: Cum descrieți traiectoria companiei înainde și după sosirea dumneavoastră?
 
Sebastian Bobu: Compania a luat amploare în acești 28 de ani, astăzi are 9 unități de producție, echipate la cel mai înalt nivel de tehnologie. În 2004, când am început eu, Symmetrica avea undeva la 20 și ceva de angajați. Astăzi în Symmetrica lucrează peste 500 de angajați și avem  și parteneriate cu alte companii. Compania este astfel pe o traiectorie ascendentă, așa cum a fost tot timpul pentru că am mers pe o politică de dezvoltare continuă.

Reporter: În afară de pavaje, ce alte materiale se mai produc în compania Symmetrica?
 
Sebastian Bobu: În cadrul Symmetrica producem pavaj, borduri, prefabricate mici, stâlpi LEA, elemente pentru sisteme de canalizare, executăm lucrări de pavaj, montajul de prefabricate și lucrări de drumuri, dar mai avem producția de elemente din metal. Este important de spus că avem o fabrica mare, deschisă în 2017, realizată pentru prelucrări metale, unde ne producem singuri matrițele sau anumite componente de mașini. De altfel, aici am produs o mare parte din mașinile cu  care lucrăm astăzi. Sunt fabrici construite de noi integral și echipate cu unele dintre cele mai avansate tehnologii de producție de pe piață. Nu exploatăm cariere, ci lucrăm cu companii care deservesc Symmetrica cu material provenit din cariere. 

Reporter: Când a început colaborarea cu Titan Machinery România?
 
Sebastian Bobu: Am achiziționat 4 buldoexcavatoare CASE, acum mai bine de 10 ani, înainte ca Titan Machinery să între pe piața din România. Aceste 4 utilaje sunt și acum în funcțiune și am decis să continuăm colaborarea cu Titan Machinery de atunci până în prezent. La acel moment am avut de ales de la mai mulți producători și au fost o serie de criterii și avantaje pentru care am ales Case.

Colaborarea cu Titan Machinery România a început în urmă cu aproape 4 ani, moment în care am achiziționat primele 2 buldoexcavatoare CASE. În anul următor, în 2019 am achiziționat încă două, iar în acest an am achiziționat alte patru unități din nouă generație de buldoexcavatoare CASE. Eu am fost foarte mulțumit de prima generație, iar de atunci am mers numai pe CASE. 

„Dacă în viitor într-un anumit context există posibilitatea să ne extindem spre zona de Ucraina sau Republica Moldova o s-o facem”
Reporter: Cum apreciați colaborarea cu echipa Titan Machinery?
 
Sebastian Bobu: E foarte important pentru mine să am un service bun și un service care poate interveni rapid la nevoie. Nu am avut probleme mari, dar cele care au fost s-au rezolvat cu bine. Cu Bogdan (n.r. Bogdan Danu, Manager de Zonă Utilaje pentru Construcții Titan Machinery). Avem o relație profesională foarte bună, este foarte săritor, când am nevoie de o ofertă sau am o nelămurire, el răspunde prompt de fiecare data. Iar discuțiile cu el sunt de fiecare dată clare și lămuritoare. Mie îmi plac oamenii pragmatici, care îți oferă informația nealterată, ci așa cum este ea, fără iluzii deșarte. 

Reporter: Ne puteți oferi un exemplu?
 
Sebastian Bobu: Un exemplu foarte bun a fost ultima livrare a celor patru buldoexcavatoare noi CASE, eveniment care a decurs ceas. Nici eu nu mă așteptam să se livreze așa de repede. Noi aveam discuții puțin mai vechi, dar tot așteptăm să văd ce se întâmplă. Înainte să comandăm utilajele, ne facem anumite calcule, anumite previziuni. Ce fac cu aceste utilaje, unde le folosesc, pentru că dacă nu am unde să le folosesc, închiriez un utilaj, o lună sau două, apoi am un an de pauză. Sau nu cumpăr, pentru că aceste investiții trebuie să se justifice, trebuie să se amortizeze și trebuie să-și îndeplinească rolul. Din cauza acestor criterii sunt tatonări, mai întrebi cât costă, mai te sfătuiești, mai aștepți, sau apare o ofertă. Întotdeauna am fost foarte deschis, iar Bogdan mă anunță atunci când apar ofertele. Altfel probabil nu aș fi luat utilajele, pentru că nu aș fi știut la timp. 

Reporter: Există cerere suficientă pe această piață de producție?
 
Sebastian Bobu: Suntem una dintre cele mai mari companii de producție pavaje și cea mai mare în ceea ce privește distribuția. Piața este extrem de competitivă. În ultimii ani, mulți competitori și-au deschis fabrici, inclusiv în această zonă (n.red. Moldova). Totul se duce pe marja de preț, pe calitate și discount-uri. Anul a început bine, chiar dacă s-a declanșat conflictul din Ucraina. Piața nu a scăzut drastic așa cum s-a întâmplat în alte domenii. Au fost doar niște fluctuații, legate mai mult de aprovizionarea cu materii prime, care s-au scumpit extraordinar de mult, iar acest lucru a influențat mult toți producătorii, plus creșterea costurilor la energie. Dar, cu toate acestea, piața a rezistat. Acum a ajuns la final de an, iar noi considerăm că încheiem bine, conform previziunilor. 

Reporter: Vizavi de Războiul din apropiere, urmăriți să participați la reconstrucția zonelor afectate din Ucraina?
 
Sebastian Bobu: Este dificil de spus acum ce vom putea face. Dar, dat fiind apetitul nostru pentru investiții, pentru că noi investim continuu cu scopul este să acoperim fiecare zonă cât mai bine, ne-am gândit la acest lucru. Dacă în viitor, într-un anumit context, există posibilitatea să ne extindem spre zona de Ucraina sau Republica Moldova o s-o facem. 

Reporter: Cum vă descurcați cu forța de muncă?
 
Sebastian Bobu: Sunt probleme în ceea ce privește găsirea de forță de muncă specializată, calificată. Provocarea noastră a fost întotdeauna să formăm oameni și să încercăm să ne dezvoltăm pe ideea că într-un domeniu ca al nostru nu găsești muncitori strict pregătiți, cum ar fi operatori pe niște mașini care fac prefabricate din beton vibropresat. Și în acest caz, aceștia trebuie antrenați, pregătiți. Sunt probleme cu personalul, dar sunt probleme punctuale, nu la nivel macro. Noi tot timpul suntem într-o operațiune constantă de recrutare.

Reporter: Urmăriți dezvoltarea parteneriatul cu Titan Machinery?
 
Sebastian Bobu: Sigur, dorim să continuăm să lucrăm cu Titan Machinery. Urmărim să mai luăm și utilaje marca Wacker Neuson, niște plăci compactoare, și cu siguranța vom continua să dezvoltăm parteneriatul cu Titan Machinery România cât mai mult cu putință.

Reportaj realizat de Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist