KOVACO ELECTRIC - un producător de utilaje dedicat viitorului


16.12.2021

        Trecerea de la motoarele cu combustie internă la cele cu acționare electrică se face din ce în ce mai accelerat în prezent. Tot mai multe domenii ale industriei se transformă, prin înlocuirea unor tehnologii cu altele care pot fi caracterizate ca fiind de-a dreptul revoluționare, prin lărgirea gamei de utilizare a mașinilor comerciale și de ce nu, prin schimbarea mentalităților. Electrificarea mașinilor este un proces care, precum un bulgăre de zăpdă, se accentuează din ce în ce mai repede. La început, au fost prototipuri electrice ale utilajelor de construcții clasice, apoi au apărut noi tipuri de baterii de putere pentru stocarea energiei electrice dar și echipamente de lucru cu un randament superior, și astfel primele utilaje 100% electrice și-au făcut apariția în producția de serie.

În prezent, cererea de utilaje de construcții nepoluante începe să crească, și nu numai în anumite domenii de activitate, precum cele care necesită lucrul în spații închise sau în zone unde se admite un nivel de zgomot și de vibrații redus. Odată cu producerea primelor utilaje cu acționare electrică în serie, a fost posibil și calculul eficienței acestora în condiții reale de șantier de către utilizatorii lor, și de ce nu, al profitului adus prin utilizarea lor.

Și astfel sa ajuns la concluzia că, odată pregătiți pentru acest tip de utilaje, acestea pot singure să susțină cererile de productivitate ale unui șantier. Excavator, încărcător și dumper = un șantier

O organizare clasică de șantier include excavatoare pentru săpat, încărcătoare pentru încărcat și dumpere pentru transportul materialelor în interiorul zonei de lucru. Și dacă toate sunt cu acționare electrică? Putem spune că suntem gata pentru șantierul viitorului.

Titan Machinery, unul dintre cei mai importanți distribuitori români de utilaje și echipamente pentru construcții, sparge gheața în industria de utilaje din România și face pași importanți în domeniul utilajelor electrice, aliniindu-se astfel la cele mai puternice tendințe ale industriei mondiale, respectiv trecerea de la mașinile convenționale la cele electrice. Printr-o serie de parteneriate inteligente încheiate în acest an cu producători importanți, de tradiție deja, de utilaje electrice, oferta sa include în prezent întreaga gamă de utilaje de bază necesare unui șantier.

Și dacă deocamdată nu sunt disponibile utilaje de mare capacitate, totuși un excavator de 2 tone în tandem cu încărcător din aceeași clasă și un dumper cu capacitate de transport de 1.500 kg fac față sarcinilor unui șantier normal din orice zonă urbană precum și lucrărilor speciale ale unuia de mari dimensiuni, precum cele de infrastructură.

Fără dar și poate anul 2021 este un an de referință în dezvoltarea companiei americane în România, Titan Machinery devenind importator și distribuitor pe piața autohtonă al utilajelor convenționale și electrice de origine germană WACKER NEUSON și al utilajelor electrice de origine Cehă - KOVACO ELECTRIC. Prin aceste parteneriate, Titan Machinery România oferă pieței din România mini-încărcătoare pe roți sau pe șenile, încărcătoare compacte, mini-excavatoare, dumpere pe roți sau pe șenile, atât convenționale, cât și 100% electrice, deopotrivă, cu autonomie mare de lucru, încărcare rapidă și mentenanță zero.

KOVACO ELECTRIC, un producător de utilaje dedicat viitorului

Cu o experiență de peste 70 de ani, KOVACO ELECTRIC este recunoscută pe plan internațional prin utilajele cu acționare electrică și echipamentele special concepute pentru acestea. Utilajele se remarcă prin design-ul inovativ, fiind complet electrice, ecologice, cu o productivitate bună și un cost de exploatare deosebit de scăzut. Acestea pot lucra cu o varietate mare de echipamente, dezvoltate de proiectanții proprii, putând fi utilizate pentru aplicațiile de bază din construcții dar și pentru aplicații speciale.

Utilajele de construcții KOVACO cu acționare electrică care se regăsec în portofoliul Titan Machinery includ două modele de mini-încărcătoare pe pneuri – Elise 900, respectiv pe șenile – MiniZ.

Elise 900- cea mai mare înălțime de descărcare din clasa sa

Acest încărcător pe pneuri este cu adevărat special, și nu numai prin faptul că este acțonat pe baza bateriilor electrice și că este este primul Skid din lume complet electric. Astfel, acesta are șasiul mai înalt cu 44 mm decât alte utilaje din clasa sa și o înălțime maximă de descărcare de 3.637 mm, ceea ce îi permite să încarce chiar și cele mai înalte remorci de camioane de construcții. Această înălțime de încărcare este mai mare cu 356 mm decât alte utilaje similare.

Cu ajutorul unui sistem original de senzori (o inovație marca KOVACO) cupa se regăsește totdeauna în poziția definită de operator, de exemplu  încărcată, chiar dacă utilajul este în pantă. Astfel, la descărcarea în benă nu se pierde material și deci randamentul utilajului este maxim.  

Dar performanțele unice nu se opresc aici: Elise 900 poate să se deplaseze pe pante de până la 47 grade înclinare laterală și 35 grade longitudinal. Bateria sa performantă poate fi încărcată complet în 5,3 ore (pentru 8 ore de lucru) sau în 3 ore la 80% din putere. Masa sa proprie este de 3.300 kg, putând ridica până la 1.400 kg. Viteza minimă este de 0,1 km/h, cea maximă de 12 km/h.

Mini Z- 100% ecologic, nu necesită întreținere

MiniZ este un mini-încărcător frontal complet electric, compact, echipat cu șenile, cu postul de comandă situat în partea posterioară. Datorită dimensiunilor sale compacte, MiniZ este perfect pentru a lucra în spațiile interioare complicate. De asemenea, pe lângă aplicațiile din construcții, acest utilaj poate fi la fel de util în agricultură, amenajări exterioare, prelucrarea alimentelor sau a produselor farmaceutice, oferind capacități înalte de lucru în relocarea materialelor, dar și la alte lucrări. Are o autonomie de lucru de 8 ore, cu o încărcare completă în cca. 8 ore, sau o încărcare de până la 80% în cca 5,3 ore. Are o lățime de 79 cm, o lungime de 255 cm și o înălțime de 115 cm. Este echipat cu 3 motoare electrice, are două viteze și o putere de 14.5 CP.

În ciuda dimensiunilor compacte, acesta poate încărca o sarcină maximă de 400 kg și descărca la o înălțime de 2.070 mm. Ambele utilaje pot fi comandate de la distanță (până la 50 m) cu ajutorul unei telecomenzi sau cu un progam instalat pe telefonul portabil.  

eAtașamentele KOVACO ELECTRIC

Săpător de șanțuri – acest echipament poate fi utilizat atât pentru săpare cât și pe șantierele de demolări. Poate fi utilizat împreună cu utilajele din gama MiniZ. Lățimea dinților este de 68 mm și are o masă proprie de 85 kg.

Ciocan hidraulic -  oferă o performanță înaltă în utilizare, întreținerea sa este simplă și este ușor de utilizat. Este recomandat în special pentru activitățile de demolare. Diametrul său este de 40 mm, debitul de lichid hidraulic de 25 l/min,  presiunea de lucru 150 bar și are masa proprie de 112 kg.

Perie unghiulară – oferă posibilitatea îndepărtării rapide a murdăriei de pe suprafața trotuarului, aleilor, parcărilor, depozitelor. Nu doar curăță murdăria, nisipul, ci și îndepărtează zăpada, rapid și fără efort. Lățimea sa de lucru este de 850 mm, diametrul periei de 400 mm, iar înclinarea sa se face hidraulic, la un unghi de 20 grade. Debitul hidraulic necesar este de 25 l/min, presiunea de lucru de 150 bar și masa proprie de 140 kg.  Peria poate fi utilizată pentru curățarea suprafețelor înguste, dar și a unor spații mari deschise, cu un efort minim și în cel mai scurt timp. Poate fi echipată cu un dispozitiv de umezire cu apă, pentru a reduce cantitatea de praf din aer. Brațul de susținere este echipat cu suporți pentru a asigura o stabilitate foarte bună.

Cupă de încărcare de capacitate mare – cupa cu o capacitate de 150 litri este perfectă pentru transportul materialelor vrac. Lățimea este de 800mm și masa proprie de 60 kg.

Furci pentru paleți - sunt proiectate pentru manipularea paleților și transportul lor pe distanțe mai mici pe drumuri plane și solide, în depozitele de deșeuri provenite din construcții și în depozite. Capacitatea sa de încărcare este de 300 kg, lățimea de 800 mm și masa de 92 kg. Profilul furcilor este de 80 x 40 mm.