NOU: SISTEM ELECTRONIC PE VÄDERSTAD TOP-DOWN ȘI OPUS


18.03.2024

     Începând din acest an cultivatoarele Väderstad TopDown și Väderstad Opus intră într-o nouă etapă a dezvoltării lor. Pe lângă un design îmbunătățit, aceste cultivatoare vor fi dotate cu sisteme electronice de control bazate pe iPad Väderstad E-Control (n.r. sistemul electronic dezvoltat de Väderstad), precum și cu posibilitatea de a aplica hărți de prescripție ale solului prin sistemul ISOBUS Task Control.

Este vorba despre familia de cultivatoare combinate Väderstad TopDown 400-700 (n.r. 4-7 metri lățime de lucru) și cultivatoarele grele Väderstad Opus 400-700 (n.r. 4-7 metri lățime de lucru) care pot fi echipate cu gateway (n.r. dispozitivul E-Services montat pe utilaj), senzori și electronică actualizată. Acest lucru deschide o nouă oportunitate de a obține controlul complet al utilajului prin intermediul sistemului de control bazat pe iPad Väderstad E-Control, precum și de a opera cultivatorul prin intermediul terminalului ISOBUS al tractorului.

Introducerea E-Services pe TopDown și Opus oferă posibilitatea utilajelor să poată utiliza hărți de prescripție, să controleze automat setarea cultivatoarelor din mers, folosind o hartă de teren. Aceasta înseamnă că fermierul, înainte de a merge la câmp, poate programa modul în care elementele individuale de lucru – discuri, ancore, discuri de nivelare și tăvălugi - ar trebui să se comporte în anumite locuri de pe câmp, în funcție, de exemplu, de tipul de sol sau de caracteristicile suprafeței. În tractor, această hartă de prescripție este introdusă în terminalul ISOBUS al tractorului, care apoi se va conecta la sistemul Väderstad E-Control de pe cultivator, pentru a prelua integral controlul acestuia. Cu o apăsare de buton, șoferul poate seta adâncimea sau intensitatea de lucru individuală a discurilor, a ancorelor, a discurilor de nivelare sau a tăvălugilor, din mers.

Avantajele folosirii hărților de prescripție la lucrările de pregătire constau în:

  • Economie mai mare de combustibil, prin exploatarea optimă a varietății suprafeței, a zonelor și a nivelului stratului de compactare pe fiecare zonă;
  • Stimularea sustenabilităţii și îmbunătăţirea structurii solului (n.r. a sănătății solului);
  • Creșterea vitezei de lucru și reducerea uzurii utilajului;
  • Soluționarea compactării folosind diferite strategii de prelucrare (stimularea sistemului de rădăcini și activităţii viermilor din pământ);

Pentru a ajuta munca pe teren, pot fi folosite patru butoane prestabilite pentru a stoca diferite configurații ale mașinii. De exemplu, folosind presetarea 1 pentru lucrul standard pe teren, presetarea 2 pentru cărări tehnologice, presetarea 3 pentru zone dificile și așa mai departe. Când o zonă de lucru este schimbată, celelalte vor compensa automat pentru a păstra adâncimea selectată individual.

Dat fiind că pot apărea uneori situații neașteptate, ca variantă de rezervă, TopDown și Opus pot fi comutate la setarea manuală și la controlul tradițional dacă, de exemplu, tractorul trebuie schimbat rapid și neprogramat.

Am observat o cerere din partea fermierilor de a optimiza și mai mult operațiunea de prelucrare a solului. Prin posibilitatea de a regla setarea mașinii la condițiile de pe teren, este posibilă optimizarea agronomiei și a rezultatelor de lucru. Introducerea E-Services în TopDown și Opus este cheia în acest sens. După aplicarea cu rată variabilă a semințelor și a îngrășământului, următorul pas a fost aplicarea aceluiași principiu și la prelucrarea solului. Aici economiile se așteaptă să fie mărite folosind regula „atât cât este necesar, cât mai puțin posibil”, spune Wolfram Hastolz, Director Tillage Product Management, la Väderstad.

___________

Sistemul de control modern bazat pe iPad Väderstad E-Control se conectează fără fir la utilajul Väderstad asigurând acces total la funcțiile și datele sale. Beneficiați de reglaje simple și prietenoase, calibrare ușoară precum și monitorizare și control în timp real.

Ecranul de înaltă rezoluție al iPad-ului prezintă clar toate informațiile, iar grafica remarcabilă face ca fiecare operațiune să fie ușor de utilizat. Väderstad E-Control este un sistem complet, portabil, gata de a fi utilizat acolo unde și când este necesar. Atunci când ziua de lucru s-a sfârșit puteți lua iPad-ul la birou și să faceți planul pentru ziua următoare.

iPad-ul este conectat wireless la utilaj printr-un gateway, care este montat pe utilaj. Gateway-ul își creează propria rețea wireless, prin urmare, nu este nevoie de acces la internet.

Interfața E-Control extrem de modernă duce operațiunile agricole la un nou nivel în ceea ce privește intuitivitatea și ușurința în utilizare. De exemplu, prin atingerea unui buton, puteți regla adâncimea de lucru, puteți modifica rata de distribuire a semințelor sau puteți monitoriza precizia de semănare.

___________

Väderstad TopDown 400-700 și Opus 400-700 au fost prezentate cu sistemele de E-Services la târgul internațional Agritechnica în noiembrie 2023 și pot fi comandate, ca opțiune, începând din acest an, prin Titan Machinery, unic importator și distribuitor al produselor Väderstad în România.

Află mai multe informații de la reprezentanții Titan Machinery. Accesează link-ul de mai jos, respectiv punctul de lucru din țară cel mai apropiat de dumneavoastră pentru a găsi reprezentantul de vânzări!


https://www.titanmachinery.ro/pagina/contact

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist