Smart Farm, etapa I. Cartarea agrochimică și analiza solului cu SoilXplorer


13.10.2020

      Prima etapă din cadrul acestui proiect s-a desfășurat în primele zile ale lunii septembrie, având ca obiectiv analiza solului cu sistemul avansat de scanare SoilXplorer și cartarea agrochimică a acestuia, alături de partenerii de la Cartagris. Recapitulând datele de bază pe care se fundamentează acest proiect, suprafața analizată în această etapă a fost de cca. 170 de ha, în localitatea Furculești din județul  Teleorman. Rezultatele acestor analize s-au concretizat prin realizarea hărții pentru aplicarea ratei variabile de îngrășamânt în funcție de cerințele solului pentru cultura experimentală de grâu din cadrul SMART FARM.

Așa cum putem observa din înregistrarea video de la fața locului, dispozitivul SoilXplorer a fost montat pe mașina de teren, efetuându-se rapid o scanare uniformă și în detaliu a întregii suprafețe. Fiind un sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului, senzorul SoilXplorer colectează toate datele de care putem avea nevoie pentru a optimiza gestionarea solului. Caracteristicile analizate sunt: gradul de compactare, textura și conţinutul de apă. Deoarece nu are contact direct cu solul, senzorul SoilXplorer scanează chiar dacă  există apă stagnantă sau vegetație înaltă. Mai mult, acest senzor poate controla în timp real adâncimea de lucru a operaţiilor de prelucrare și poate regla rata de însămânțare.

Ca atare, SoilXplorer a scanat până la adâncimea de 1 metru, a determinat textura solului, umiditatea și gradul de compactare. Determinarea gradului de compactare este foarte importantă, pentru că, în funcție de nivelul stratului de compactare putem determina adâncimea până la care se poate efectua lucrarea de bază – în cazul Smart Farm, scarificarea cu Väderstad Top-Down. De asemenea, este deosebit de importantă și determinarea texturii solului. Am putut afla astfel, cu exactitate, pe întreaga suprafață, ce textură are solul și în ce zone avem aceeași textură. S-a continuat apoi cu analizele de sol, respectiv cartarea agrochimică, pentru care s-a prelevat probe din fiecare zonă. Prin interpolarea  acestor date obținute în soft-uri complexe, au rezultat dozele de îngrășământ ce trebuie aplicate.

Pentru cartarea agrochimică s-a prelevat câte o probă medie de pământ la 5 ha cu o sondă specială care a putut ajunge până la adâncimea de 25 cm. Aceste probe au fost duse la laborator, unde s-a determinat PH-ul, conținutul de humus și microelemente, potasiu, dar cu accent pe cantitățile de fosfor și azot. În funcție de harta finală, se va aplica doza și compoziția optimă de îngrășământ, precis, cu rată variabilă, oferind fiecărui metru pătrat din solul acestei culturi exact ceea ce are nevoie, fără pierderi sau costuri inutile.

______________

Proiectul Smart Farm Titan Machinery reprezintă o premieră pe continentul European pentru RATA VARIABILĂ de semănat pentru cultura de grâu. mpreună cu colaboratorii Titan, vom implementa tehnologii pentru agricultura de precizie pe tot parcursul ciclului de producție.

Ne vom folosi de cele mai inteligente sisteme existente în lumea agriculturii avansate: roboți, senzori, drone, imagistica satelitara, utilaje autonome. Ca atare, fii pe fază să vezi cum se face o agricultură titanică, inteligentă, cu costuri minime și rezultate maxime, cu cele mai inovative soluții de pe piață și de la cap la coadă.

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist