Reportaj «Ascensiunea unei ferme de familie, de la bunic la nepot»


30.03.2020

    Agricultura din România se bucură și astăzi la fel cum se bucura și ieri de tinerii săi dezvoltatori. Tineri care, pe lângă puterea de muncă și spiritul întreprinzător și inovator al acestei generații, au întreprins și pasiunea de a face această industrie să fie productivă. Acesta este și cazul lui Valentin Plătică, un tânăr fermier din comuna Glodeanu Sărat, sat Pitulicea, județul Buzău, care la vârsta de 35 de ani administrează cu succes ferma preluată de la bunicul său.

Echipa de comunicare a Titan Machinery România a ajuns de curând în ferma Glia Prest Simion SRL, pentru a discuta deschis cu domnul Valentin Plătică despre povestea acestei ferme de cca. 700 ha. Absolvent al facultății de Management în agricultură din cadrul USAMV București, Valentin a decis să se întoarcă acasă lângă bunicul său pentru a nu lăsa ferma de familie să se stingă.

Reporter: Sunteți un fermier foarte tânăr, reprezentați noua generație de femieri ai României. Ce vă atrage în agricultură?

Valentin Plătică:  Pasiunea s-a născut în familie. Începuturile acestei ferme sunt legate de bunicul meu. Tataia a fost mereu un întreprinzător, chiar și înainte de revoluție avea sere cu flori și solarii cu roșii, fiind primele astfel de sisteme din comună. După 1990 a avut curajul nebunesc să facă un împrumut la bancă pentru a înființa o moară care să producă făină și mălai. La fel ca serele din perioada comunistă și această moară era unică în zona noastră. Totodată, a făcut și o brutărie și s-a dedicat și culturii mari, făcând prestări servicii prin sat cu tractorul românesc pe care îl avea. Fiind priceput, a avut succes și a mai achiziționat două tractoare U 650 și o combină cu care a continuat să lucreze terenurile tuturor celor din zonă.

Reporter:  În ce perioadă a făcut aceste achiziții?

Valentin Plătică:  Aceste lucruri se întâmplau prin anii 1992-1993. În acea vreme cei mai mulți începeau, rând pe rând, să lase pământurile pârlaogă. Astfel, i-au cerut bunicului meu să le preia pământul în arendă. Bunicul meu a fost sceptic la început, nedorind să se „lege la cap”. A continuat cu prestarea de servicii până în 1994, înființând o firmă de prestări servicii. A mai achiziționat câteva tractoare, ajungând la un număr de patru tractoare românești U 650, angajase și doi operatori și a continuat să lucreze pamântul celor care încă mai făceau ceva. Inevitabil, a început să ia și pământ în arendă, iar prin 1997 a mai cumpărat o combină SEMA. A continuat în așa fel încât până în 2000 a ajuns să aibă zece tractoare românești U650, cu care lucra aproximativ 600 ha.

Reporter: Ce a urmat în anii 2000 ?

Valentin Plătică: Au venit câțiva ani dificili 2001-2002, cu seceta mare, lucru care a dăunat destul de mult fermei pentru că am acumulat datorii mari. Apoi am tras așa cum s-a putut de această afacere până în 2005-2006. În acest timp am început să mă implic și eu ca tânăr student. În 2007, împreună cu bunicul am achiziționat două tractoare și un plug în leasing și ne-am propus să mai cumpărăm utilaje prin proiect european.

Reporter: Dincolo de provocarea de a vă implica în afacerea de familie, ce anume v-a făcut să lăsați Bucureștiul, un o oraș mare și foarte dinamic, mai ales că sunteți tânăr?

Valentin Plătică: Îmi doream foarte mult să pot să-l ajut pe bunicul meu, mai ales că situația ajunsese să-l depășească. Din această dorință am ales acest domeniu de studiu (n.r. studii agronomice), pe care l-am parcurs timp de șapte ani. În această perioadă veneam și-l ajutam pe tataia la lucrările pe care le avea. Cu toate acestea nu-mi plăcea deloc situația, tractoarele fiind vechi, activitatea deosebit de îngreunată. În 2007, după ce am terminat facultatea am făcut acel proiect pentru câteva utilaje pe FEADR: o combină cu hedere, un disc de patru metri, o semănătoare de prășitoare și una de păioase. Din această cauză tataia a fost nevoit să treacă ferma pe numele meu și s-a lăsat destul de greu convins, pentru că eram lipsit de experiență, fiind foarte tânăr. Prima dată mi-a trecut 50%, iar după ce am fost să depun actele, mi-au spus că este nevoie să am 100%, apoi mai mult de nevoie decât de voie, mi-a trecut ferma pe numele meu integral.

Reporter: A riscat cu această decizie?

Valentin Plătică:  A riscat mult. E adevărat că eram un tânăr absolvent care preluam o întreagă activitate. La început am făcut proiectul și spre surprinderea noastră s-a aprobat. Am început foarte greu cu finanțarea pentru că atunci firma era într-o situație grea, cu datorii. Băncile m-au refuzat din prima, mi-au spus să vin peste un an, în funcție de cum evoluează firma. Am fost la vreo trei bănci în acea perioadă. Am vorbit cu contabila, am văzut ce e de făcut, iar într-un final am reușit să o scoatem pe profit în anul următor. M-am întors la bancă și am obținut un împrumut în euro, dar cu dobândă mai mare, respectiv 9%. Am început să plătim utilajele luate în leasing și să dezvoltăm activitatea.

Reporter: Ce mărime avea în acel moment ferma și ce tip de cultură aveați?

Valentin Plătică: Vorbim de aproximativ 700 de ha și cultivam grâu, porumb și floare. Cu utilajele noi achiziționate până în 2010, s-au văzut imediat rezultatele în productivitatea de lucru și mai ales la recoltă. Acela a fost momentul când am devenit din ce în ce mai determinat să dezvolt aceasta fermă, să pun și mai mult suflet.

Reporter: Și lucrurile nu s-au oprit aici. Din contră, au avut o traiectorie ascendentă de atunci și până în prezent.

Valentin Plătică: Da, deși suprafața agricolă a rămas aceeași, am continuat să ne dezvoltăm constant pe verticală, să exploatăm la maximum toate instrumentele de lucru. Am cumpărat în continuare utilaje și am încercat să modernizez ferma cât de mult am putut. Pe atunci aveam în jur de zece angajați, iar acum am ajuns la cinci angajați care reușesc să facă totul în fermă, fără probleme.

Reporter: Când a început colaborarea dumneavoastră cu Titan Machinery România? Cu ce utilaje a început acest parteneriat și câte aveți în momentul de față?

Valentin Plătică: Aveam nevoie de niște roți înguste pentru unul dintre tractoarele din fermă și l-am contactat pe Vali (n.r. Valentin Albu – Manager de vânzări regional) cerându-i o ofertă. Acesta a fost practic începutul colaborării noastre. Un an mai târziu am început discuțiile pentru achiziționarea unui tractor Case IH Magnum 340, model pe care l-am luat în 2018. Tot atunci, am discutat și de o combină Case IH Axial-Flow 6140 cu un heder de opt rânduri pentru prășitoare - Olimac Drago GT și unul pentru păioase Case IH de 7,6 metri. Am mai cumpărat și un plug cu 8 trupițe lamelar Gregoire Besson, un cultivator Väderstad Top Down de trei metri și un scarificator de la Gaspardo de trei metri cu șapte ancore. În primăvara anului trecut (n.r. 2019) m-am decis să cumpăr și un tractor mai mic, de 115 CP – Case IH Farmall 115 C.

Reporter: De ce Case IH și nu alți producători?

Valentin Plătică:  Am fost și m-am interesat peste tot, dar raportul calitate-preț a fost factorul determinant pentru care am ales să cumpăr Case IH. M-am gândit că, decât să plătesc câteva zeci de mii de euro în plus pentru un tractor de altă marcă, mai bine cumpăr și un agregat pe care să-l folosesc la tractorul Case IH ales. Bineînțeles, a contat și faptul că aveți un vânzător bun pe zonă - Vali care m-a ajutat foarte mult (n.r. Valentin Albu – Manager de vânzări regional).

Reporter: Ce v-a plăcut la aceste utilaje? Cum au reușit acestea să vă ajute?

Valentin Plătică:  Înainte să cumpăr combinatorul Top Down, intram de două ori cu discul și apoi semănam, acum intru o singură dată cu Top Down și-mi pregătesc terenul pentru semănat. Consumul este de asemenea, redus. În ceea ce privește tractorul Case IH Magnum 340, timpul de lucru la semănat a devenit foarte scurt, acest tractor este suficient pentru cele două semănători de precizie pentru plante prășitoare.

Reporter: Cum vă simțiți lucrând cu acest tractor?

Valentin Plătică: Tractorul l-am luat „hight specs” (n.r. dotat cu toate opțiunile disponibile), pentru a nu întâmpina vreo nevoie apărută pe parcurs. Prin comparație cu alte tractoare de aceeași putere, am constatat un consum mai redus la Magnum. La lucrările de cultivat din primăvară, la care am folosit Väderstad Top Down, am avut un consum de 17 l/ha, iar la arat: 20-22 l/ha.

Reporter: Cum descrieți combina de recoltat pe care o aveți?

Valentin Plătică:  La combină mă impresionează și azi sistemul de rotor cu flux axial, deși la început am fost reticient, iar Vali (n.r. Valentin Albu – Manager de vânzări regional) a avut răbdare cu mine pentru a mă convinge. Pot să spun că am riscat puțin, dar imediat cum am intrat cu ea în lucru, recolta a fost impecabilă, fără boabe sparte/fisurate, fără pierderi, totul foarte curat. Bineînteles că sunt importante și reglajele pe care le faci.

Reporter: În ce proporție sunt distribuite culturile dumneavoastră și descrieți anul agricol care a trecut?

Valentin Plătică:  Anul trecut am avut grâu pe 130 ha. Deși a fost secetă, a avut o ieșire spectaculoasă în primăvară. Am avut o producție de vreo șase tone /ha. Am fost mulțumit raportat la seceta din toamnă și la problemele legate de înfrățirea insuficientă. Pe de altă parte am cultivat floarea-soarelui pe 170 ha, am obținut trei tone și ceva la ha. Am avut ploi în primăvară și frig, apoi vara a fost uscată. Am cultivat porumb pe 400 de ha și am obținut o producție de vreo opt tone. Ne-am plătit datoriile și am avut una peste alta un an bun.

Reporter: Cum stați cu forța de muncă în această zonă?

Valentin Plătică: Eu am reușit să fidelizez cinci angajați, am reușit să cultiv în ei această pasiune, pregătindu-i să folosească la potențial maxim toate instrumentele de lucru din fermă.

Reporter: Cum descrieți colaborarea cu departamentele de service și piese de schimb din cadrul Titan Machinery România?

Valentin Plătică: În principiu am o relație bună cu echipa de service de la Brăila, iar Vali a avut un rol important în această relație. M-au ajutat de fiecare dată când am avut nevoie, iar această relație bună m-a încurajat să mai cumpăr atât piese, cât și utilaje.

Reporter: Cum descrieți relația pe care o aveți cu reprezentantul notru local, Valentin Albu?

Valentin Plătică: O consider în primul rând o relație de prietenie, chiar dacă sunt afaceri la mijloc, s-a legat o relație destul de strânsă și ne ajutam reciproc cum putem.

Reporter: Ce planuri de viitor aveți?

Valentin Plătică: Intenționez să mai achiziționez câteva utilaje, dacă vremea va fi bună, o semănătoare de păioase și una de prășitoare de la Väderstad, care să fie echipate cu toate sistemele de ultimă generație. Este posibil să diminuez lucrările în câmp și să maximizez profitul, pentru că acum vedem că apa din sol e foarte prețioasă și cel puțin în vară nu mai vreau să intru cu plugul, iar în toamnă doar ar sau scarific. Cât pot o să încerc să reduc lucrările de pregătire.

Reporter: Încurajați și alți tineri să îmbrățișeze acestă meserie?

Valentin Plătică: Agricultura este o meserie frumoasă astăzi, mai ales atunci când ai toate instrumentele necesare s-o faci productivă. Nu știu dacă pot să-i încurajez. În ziua de azi este greu să te apuci de agricultură de la zero, să devii fermier, pentru că sunt investiții mari. În schimb îi încurajez pe toți tinerii care au oportunitatea de a prelua agricultura de la parinți sau bunici, să ducă mai departe ceea ce au făcut dumnealor.

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist