Cele mai bune practici pentru perioada de iarnă


20.12.2019

      Pentru că suntem în plin sezon rece, iar utilajele sunt în mare măsură la șopron, este important ca acestea să rămână pregătite, adică în stare optimă de funcționare pentru următoarea exploatare din câmp, respectiv pentru întreg anul care urmează. Echipamentele agricole pe care le comercializează Titan Machinery România reprezintă o investiție care oferă încredere în forțele proprii fiecărui fermier, iar cu ajutorul acestor utilaje, nu numai că agricultorii își sporesc producția, dar își reduc și costurile pe termen lung. De aceea este deosebit de important ca starea bună de funcționare să fie menținută pe toată perioada anului în general și pe perioada campaniilor agricole în special. Pornind de la proverbul românesc conform căruia: „omul își face iarna car și vara sanie”, putem spune că sezonul rece în care ne aflăm este un bun prilej pentru fiecare fermier să-și verifice și să-și asigure din punct de vedere tehnic utilajele agricole pe care le are în fermă, pentru a fi folosite la potențial maxim din nou.

Ca atare, în sprijinul fermierilor, Titan Machinery România a lansat în această iarnă programul «Winter Check-Up» prin care agricultorii au posibilitatea de a-și pregăti utilajele din timp, astfel încât acestea sa aibă un viitor an productiv lipsit de surprize neplăcute. Prin urmare, campania dispune de o inspecție sumară gratuită a utilajelor pe care le comercializăm, un discount de 25% la piese de origine Case IH și nu numai, iar dacă repară acum, proprietarul are posibilitatea să plătească la vară. Tot ceea ce trebuie să facă fermierul este să contacteze cât mai repede posibil reprezentanții Titan Machinery pentru a-și programa verificarea și buna funcționare a utilajului. Tehnicienii noștri sunt pregătiți să meargă în fiecare fermă în care sunt chemați și să asigure buna desfășurare a campaniei.

În ceea ce privește conservarea adecvată a utilajelor pe perioada de iarnă, inginerul Adrian Olteanu, Manager de Produs al Titan Machinery, spune că primul lucru pe care trebuie să-l facă fermierul ar fi curățarea acestora: „Toate utilajele agricole pe care acesta le deține în curte trebuie să fie curățate înainte de intrarea în iarnă. Al doilea lucru pe care al trebui să-l facă un agricultor este completarea cu antigel a tractoarelor, combinelor și a tuturor utilajelor autopropulsate. Adăugarea de antigel se recomandă inclusiv în instalațiile mașinilor de erbicidat. Dacă mașina nu este utilizată mai mult de 3 luni se recomandă înlăturarea ureei AdBlue din instalatie și rezervor. Se recomandă ca rezervorul de combustibil să fie plin pe întreaga perioadă de neutilizare a utilajului, în special la mașinile care au rezervoare metalice, pentru a preveni coroziunea. Este ideală suspendarea mașinilor pe capre pentru a evita ovalizarea  roților. Se recomandă gresarea completă a utilajelor și strângerea tijelor cilindrilor hidraulici, sau gresarea acestora. La combine este ideală slăbirea curelelor. Se recomandă protejarea tractoarelor și combinelor de rozătoare. Printre cele mai frecvente greșeli pe care le fac fermierii ar fi neînlăturarea resturilor vegetale din combină și în general necurățarea utilajelor."

În ceea ce privește echiparea utilajelor pentru lucrări de deszăpezire, Titan Machinery Romănia oferă pe de-o parte echipamente opționale pentru utilajele agricole, cât și echipamente opționale pentru utilajele de construcții. De exemplu, tractoarele Case IH pot fi echipate opțional cu lame pentru îndepărtarea zăpezii, lanțuri speciale pentru roți, sau cabluri de tractare. Pe de altă parte, tot portofoliul Case Construction care cuprinde buldoexcavatoare, încărcătoare frontale compacte, miniîncărcătoare, poate fi echipat cu lame sau freze pentru îndepărtarea zăpezii. Aceste utilaje astfel echipate, pot îndeplini de minune cele mai complicate situații de deszăpezire sau de tractare.

Este bine înțeles faptul că proprietarii utilajelor sunt primii care pot controla mentenanța și menține starea perfectă de funcționare a utilajelor pe care le exploatează. De aceea este bine de știut că orice problemă aparută la utilaje trebuie rezolvată înainte ca acestea să fie depozitate pentru sezonul rece. Indiferent că este vorba despre o piesă uzată, o roată defectă, un disc rupt sau o problemă mai mare, acestea trebuie reparate la timp. Pe de altă parte este recomandat ca utilajele, ori să fie depozitate într-un loc în care temperatura să nu scadă sub pragul de îngheț, ori apa să fie protejată cu un antigel.  

Toate aceste bune măsuri de pregătire a utilajelor pentru sezonul rece pot asigura un nou an agricol deosebit de productiv, cu campanii executate eficient, fără costuri inutile.

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist