Titan Machinery aduce în România cel mai mare cultivator de la Väderstad: NZ Extreme


09.03.2021

            La sfârsitul lunii martie, Titan Machinery va aduce în România un utilaj prototip, respectiv cel mai mare cultivator al producătorului suedez Väderstad, noua grapă NZ Extreme cu două lățimi de lucru: de 12.5 și de 14,25 de metri. Timp de două săptămâni se va experimenta noul utilaj Väderstad NZ Extreme cu lățimea de lucru de 12.5 metri în circa 16 ferme de pe întreg teritoriul țării, fiecare dintre acestea dispunând de condiții diferite de sol. Această grapă reprezintă cel mai mare cultivator Väderstad din Europa și se va putea comercializa începând cu anul viitor. Până în prezent, cea mai mare lățime de lucru din Europa a cultivatoarelor Väderstad era de 10 metri.

Acest utilaj premium a fost prezentat la ediția din 2019 a târgului Agritechnica, spre bucuria fermierilor prezenți. Grapa NZ Extreme 1250-1425 stabilește un nou standard de performanță în ceea ce privește suprafața agricolă, mai ales când vorbim despre pregătirea patului germinativ. Design-ul său este inovator, fiind compus dintr-un cadru deosebit de solid, cu organe mari și rezistente. Pe de altă parte, superioritatea cultivatorului Väderstad NZ Extreme se datorează și materialelor de înaltă calitate din care este compus. Această mașină aduce câteva soluții brevetate în industria agricolă – cum ar fi, de exemplu, dispunerea în cea mai puternică poziție a organelor active.

Mattias Hovnert, Director de Vânzări și Marketing - Väderstad afirmă: „La proiectarea acestei grape de ultimă generație s-a dorit extinderea limitelor dincolo de ceea ce se credea că este posibil anterior. Rezultatul reprezintă astăzi o acțiune de lucru vibrantă și intensă, combinată cu o rigiditate și o durabilitate extreme. Organele „Extreme” vor zdrobi bulgări, își vor păstra adâncimea exactă și vor nivela complet câmpul.” Pentru a asigura conturul terenului cu înaltă precizie, NZ Extreme este construit dintr-un cadru cu 5 secțiuni, capabil să se adapteze la suprafața agricolă și să mențină adâncimea selectată. Acest lucru este sporit și de un transfer bine gândit al greutății, o configurare ingenioasă a roții și un design specific utilajelor grele.

Importanţa preciziei adâncimii de prelucrare
După operaţiunea de semănat, cea de pregătire a patului germinativ rămâne la fel de importantă în ceea ce priveşte precizia adâncimii de lucru. O lucrare perfectă va asigura seminţelor condiţii optime pentru germinare. Adâncimea de lucru este determinată de abilitatea utilajului de a se menţine la suprafaţa solului, coroborată cu abilitatea de a păstra dinţii la adâncimea dorită.

Conceptul cultivatorului Väderstad NZ
Prin structura sa cu mai multe roţi late integrate în şasiul utilajului, acest cultivator are o suprafaţă de contact mai mare cu solul. Acest lucru reprezintă certitudinea că roţile sunt pe suprafaţa solului, păstrând astfel adâncimea corectă de lucru. Roţile suport sunt montate în sistem boghiu decalat, oferind astfel şasiului două axe portante. Acest șasiu acordă stabilitate în lungul utilajului şi menţine dinţii din faţă la aceeaşi adâncime de lucru asemănătoare celor din spate. Prin distribuirea sarcinii cu 40% pe axa faţă şi 60% pe axa spate, se garantează o conturare şi o responsivitate excelente pe terenuri neuniforme.

Dinţii vibranţi sortează solul, deplasând agregatele mai mari către suprafaţă şi cele mai mici în profunzime. Aceasta creează o suprafaţă protejată, în timp ce realizează contactul mai bun al seminţelor cu solul. Väderstad NZ este astfel un utilaj compact ce reduce vibraţiile şi creşte stabilitatea, în consecinţă ducând la adâncime constantă de lucru. În condiţii de teren în pantă structura compactă realizează o conturare bună, îmbunătăţind şi mai mult rezultatele.

Bara CrossBoard mută solul înainte nivelând astfel terenul. Aceasta este echipată cu sistem hidraulic primar-secundar, asigurând astfel o lucrare de nivelare perfectă de fiecare dată. Bara stabilizatoare cu dublă acţiune menţine dinţii CrossBoard împreună, ca o unitate compactă, împiedicând astfel ca un dinte să se mişte individual înainte sau înapoi. Aceasta îmbunătăţeşte acţiunea de mărunţire a bolovanilor, în timp ce creşte efectul de nivelare şi mai mult.

_______________

Fiecare utilaj Väderstad reprezintă dovada pură a calității superioare necesare unei agriculturi moderne, profitabile și responsabile. Väderstad întruchipează excelența tehnică a industriei constructoare de mașini și utilaje din Suedia.

Marcajul V-55 de pe piesele originale Väderstad este o marcă a oțelului suedez de înaltă calitate Väderstad. Numărul 55 reprezintă duritatea măsurată în unitatea Rockwell C HRC. Această structură unică de material face posibilă împingerea nivelului de duritate de la standardul industrial HRC 47-48 la HRC 55, păstrând în același timp o rezistență la șoc foarte intensă.

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist