POVESTEA UNUI CONSTRUCTOR DE SUCCES DIN REȘIȚA


03.05.2023

         Industria construcțiilor este una dintre cele mai dure, atât ca activitate cât și ca întrecere între principalii producători de tehnologie. Din punct de vedere contractual, termenele de execuție sunt precise și depășirea lor poate duce de la scăderea cifrei de profit, chiar și la costuri care să depășească valoarea contractului.

Ce înseamnă să ai propria firmă de construcții, pornind de la zero, chiar și din punctul de vedere al experienței profesionale? Se poate să profiți de o oportunitate legală și de aici să dezvolți o afacere în domeniu? Domnul Florin Frant, managerul societății Best Favorit Design demonstrează că este posibil, dar cu multă muncă și numai pe baza studierii atente a pieței înainte de a te lansa.

Echipa de Comunicare și Relații publice a Titan Machinery România împreună cu Partenerii de la Revista UTILAJE & CONSTRUCȚII au avut onoarea de a merge la Sediul acestei societăți de construcții și de a-l asculta pe domnul Florin Frant, vorbind pe larg despre povestea acestei întreprinderi din Reșița.

„O dezvoltare organică de la zero...”

Best Favorit Design a început activitatea în anul 2011 la Reșița ca o firmă axată pe distribuția de materiale de curățenie și papetărie. În anul 2017, observând cererea din ce în ce mai mare de proiecte locale legate de lucrări de amenajare și reabilitate, managerul societății și-a îndreptat atenția spre partea de construcții, chiar dacă pregătirea sa și experiența nu aveau nici o legătură cu sectorul construcțiilor la momentul respectiv: “Pentru a putea accede pe piața construcțiilor cel mai normal a fost să accesăm fondurile puse la dispoziția constructorilor prin proiectele europene. Prin accesarea unui astfel de fond am achiziționat la început două buldoexcavatoare CASE. A fost un proiect de succes, l-am  dus la îndeplinire conform contractului deși atunci am fost un pic reticienți, neavând experiență în domeniu“.

Dezvoltarea normală, fără salturi spectaculoase reprezintă garanția unei afaceri în construcții serioase, care poate rezista în timp. După doi ani, pe baza experienței obținute, domnul Florin Frant a decis să facă următorul pas: accesarea unor noi fonduri de finanțare europene destinate achiziționării unui al treilea buldoexcavator și a unui excavator de 6 tone, amândouă produse de CASE:

REPORTER: Istoria dezvoltării firmei dumneavoastră este una putem spune exemplară, care poate deveni un model și pentru alți întreprinzători la început de drum.

FLORIN FRANT: De profesie sunt economist și am doctoratul în domeniu. După ce am achiziționat primele buldoexcavatoare, am preferat să contractăm în principal lucrări mărunte, atunci când nu aveam de lucru, ne-am oferit să fim subcontractați pe alte proiecte, deoarece știam că nu aveam expertiza și nici capacitatea de a licita și de a accede la lucrări mai mari.

Dar, în colaborare cu alți parteneri, ușor, ușor, am dobândit experiență pe diverse tipuri de lucrări de construcții, de la apă-canal la sectoare de drum, parcuri, trotuare, amenajarea de diverse terenuri, inclusiv de fotbal și de joacă, toate în zona județului Caraș-Severin. Ne deplasăm oriunde era nevoie de noi, aveam cei 2 operatori pe utilaje bine pregătiți profesional și lucrurile au început să meargă.

REPORTER: Cum a continuat dezvoltarea afacerii?

FLORIN FRANT: În anul 2020, văzând că există o cerere pe piața de construcții neacoperită, creată de proiectele care erau susținute de fonduri guvernamentale, proiectele destinate primăriilor din județ, am hotărât să accesăm fondurile europene necesare achiziționării unui buldoexcavator și a unui excavator de 6 tone.

„Când pornești la drum, este bine să ai un prieten aproape...”

O mare parte din flota de utilaje al Best Favorit Design este formată din utilaje Case și Wacker Neuson, iar acest fapt nu este întâmplător. Titan Machinery s-a dovedit a fi pentru domnul Florin Frant nu numai un distribuitor de utilaje de calitate cu servicii after-sales pe măsură, dar și o firmă de suflet, apropiată de client:

REPORTER: Văzând flota dumneavoastră de utilaje din prezent și ținând cont că primele buldoexcavatoare au fost marca CASE, întrebarea care vine spontan este: de ce CASE, dintre toate mărcile de pe piață?

FLORIN FRANT: După cum v-am mai spus, sunt de profesie economist. Asta înseamnă că nu m-am aruncat cu capul înainte și am făcut o cercetare de piață. Am discutat cu majoritatea jucătorilor mari de pe piața de utilaje terasiere înainte de a alege.

Am ales CASE din două motive: raportul preț/calitate a fost cel mai bun, pliindu-se cel mai bine pe costuri, al doilea motiv fiind relația personală pe care am creat-o cu Daniel Deaconu (n.red. Managerul Zonă al Titan Machinery - pentru segmentul de construcții). Din discuțiile purtate cu el, am observat aplecarea sa spre client, ajutorul pe care îl oferă pentru a rezolva problemele pe care le ai, toate acestea trecând dincolo de costurile care totdeauna trebuie ținute sub control.

REPORTER: Dezvoltarea firmei dumneavoastră a continuat în paralel cu menținerea colaborării cu Titan Machinery. Având deja o istorie împreună, cum a evoluat afacerea legată de construcții după anul 2020?

FLORIN FRANT: Proiectele de construcții accesate după 2020 erau similare cu cele deja realizate de noi anterior, dar în schimb am început să mergem la licitații pe cont propriu, dar și cu susținere din partea unor colaboratori, deoarece nu aveam experiență suficientă.

Dezvoltarea noastră din punctul de vedere al lucrărilor a impus și mărirea parcului de utilaje, și cel mai bun mod de a face acest lucru a fost să accesăm din nou fondurile europene oferite special pentru astfel de activități. Am achiziționat încă un buldoexcavator, dar și un mini-excavator, tot de la CASE, deoarece am considerat că dacă am plecat pe direcția bună și lucrurile merg bine, nu are rost să schimbăm ceva în colaborarea noastră.

REPORTER: Mai aveți și alte utilaje și proiecte care impun utilaje de altă specializare?

FLORIN FRANT: Pe lângă utilajele respective am achiziționat și două camioane, absolut necesare pentru buna funcționare a unui șantier. În continuare am achiziționat un excavator de 18 tone, iar în prezent avem 12 angajați permanenți care lucrează pe șantiere.

Executăm lucrări pentru întreaga gamă de lucrări de construcții. Ne-am extins dincolo de limitele județului, de exemplu în orașul Lipova din județul Arad. Aici am lucrat pe mai multe proiecte, precum reabilitarea unei foste piețe agroalimentare precum și la o grădiniță.

REPORTER: Care au fost cele mai importante proiecte pe care le-ați realizat în județul Caraș-Severin?

Cele mai importante proiecte pe care le-am realizat în județul Caraș-Severin au fost o canalizare în comuna Glimboca, o rețea de drumuri în altă comună, suntem angrenați în lucrările de introducere a tramvaiului în Reșița, lucrări de amenajare a terenului în Bocșa, un parc în zona Oravița .

Acum în flota noastră avem incluse 5 buldoexcavatore CASE, trei model 580 ST și două 580 SV, un mini-excavator CASE CX 26 și așteptăm să primim și un mini-excavator Wacker Neuson.

„Planurile de viitor includ totdeauna și suportul Titan Machinery România...”

REPORTER: Cum descrieți relația cu reprezentanții Titan Machinery?

FLORIN FRANT:  Relația cu Titan Machinery a debutat bine de la început , fiind bazată pe profesionalism și pe seriozitate, iar cu trecerea timpului și pe o relație de prietenie. Consider că este un parteneriat constant, de durată.

Un rol important la avut însă de la început Daniel Deaconu, managerul de zonă al Titan Machinery. Dacă raportul foarte bun preț/calitate reprezintă o caracteristică a utilajelor CASE, pot spune că discuțiile avute cu managerul de zonă, bazate pe încredere și respect reciproc  m-au convins să încep această colaborare de durată.

REPORTER: Dar despre reprezențantii de Service Titan Machinery ce ne-ați putea spune?

FLORIN FRANT: Pe de altă parte, și oamenii de la service, reprezentanța Titan Machinery de la Timișoara, sunt cât se poate de dedicați. De multe ori în perioadele aglomerate, când și construcțiile și agricultura funcționează din plin, și-au făcut totdeauna timp pentru rezolvarea problemelor noastre, ca să le rezolve în timp util, să putem merge cu șantierele înainte. 

Noi respectăm orele de funcționare și perioadele de mentenanță. Chiar și după ieșirea din garanție lucrăm tot cu service-ul de la Titan Machinery, deoarece cunosc bine utilajele , sunt profesioniști, îți oferă siguranța că lucrul este bine făcut.

REPORTER: Ce planuri de viitor aveți?

FLORIN FRANT: Avem planuri de dezvoltare în continuare, sper ca în următorii doi ani să mai achiziționăm 2 buldoexcavatoare, un cilindru compactor de 8 – 10 tone și un excavator de maxim 10 tone.

Reportaj realizat de Bogdan Constantin,
PR & Communication Specialist Titan Machinery,
în colaborare cu Revista UTILAJE & CONSTRUCȚII